Archive for juli, 2015
Toetje Vincent
J.C.M. van der Schoot
Nuenen, augustus 1890: Gesprek in café A.van Wijk-de Vries.
‘t Blijft toch ’n goei café hier op ‘t Heieind. Vinde ok nie Peer? En nog nieuws? Tis da ge ‘t vraagt. Of hedde ‘t ok al geheurd? Ja, ‘t klopt. Hij is dood, eind vorige maand, mar ‘t fijne komde nie aan de weet. Hij schijnt er un eind aan gemaakt te hebbe. In ieder geval waar er iets met een pistool. Verschrikkelijk. Zoiets gaat toch boven oe verstand. Hij heeft ook al ‘s met een mes zun oor bewerkt, ja ‘n stuk eruit. Altijd al unne eigenaardige geweest. Twaalf ambachten, dertien ongelukken. Hij heeft ook nog gepreekt voor de mijnwerkers. Liep ook op niks uit.
Lisa, blijf ons volgen, het smullen gaat verder
Als je de tv opbelt of mailt dat je regelmatig grote onderbroeken wast en die dan buiten te drogen hangt, komt de tv om dat te filmen. Bijkomend voordeel: de heer des huizes deelt in, wat heet, sappig Peellands, gaandeweg mee dat hij nóóit de was doet. Ja ophangen doet-ie nog wel. Geen kunst aan, met die knijpertjes. Einde item.
Soms gaat er ‘n hoop sociale-media-geweld aan vooraf, zoals in het geval Lisa, het meisje van dertien met het uiterlijk van een 20-jarige, dat heimelijk de ‘ouderlijke’ camping verliet en dagen later in min of meer verholen gezelschap van een 41-jarige (!) man in een streekbus werd aangetroffen. ‘Ben jij Lisa?’ – ‘Nee.’ - ‘Ga toch maar mee.’
Meer op Manieren
Geef mij maar ´n karbonaadje
Op zo’n dag als deze, waarvan de temperatuur rond Nieuwjaar redelijk lente-achtig zou aanvoelen en je onwillekeurig moet denken aan troosteloze campings waar de (voor)tenten onheilspellend staan te klapperen en alleen wat kinderen op rubberlaarzen door de plassen stampen.
En dan denk je al gauw terug aan gisteravond, toen je toevallig stuitte op het programma We zijn er bijna van Omroep MAX, voorstellende een reis per caravan/camper naar Griekenland, in de hoogzomer, wanneer het ondraaglijk heet kan zijn in dat land en alle bloemen er zijn uitgebloeid.
Meer op SanteLOGie
Schaap op het droge
Een schaap op het droge, aan de Maas tussen Den Bosch en Heusden. Foto © Jan van de Ven
Is er leven op Pluto?
Het is komkommertijd en dus zijn we weer op zoek naar buitenaards leven. Alsof we met het hier bestaande leven al niet voldoende moeite hebben.
Meer op SanteLOGie
Oma met poffer en ploffer
73-jarige oma draagt poffer en… revolver http://t.co/cjkPfX6uVe pic.twitter.com/MRfHFYdIsY
— Historiek.net (@historiek) 26 juli 2015
Een obsederende oorwurm
‘23 juli, AlexP met de cultcompositie Canto Ostinato van Simeon ten Holt-> maar dan anders. Niet gespeeld op ‘echte’ instrumenten, maar op vier virtuele vleugels, ondersteund met synchroon gegenereerde, geprojecteerde beelden. Computerkunstenaar AlexP manipuleert tijdens het spelen instellingen in de zelfgeschreven software, die precies bepalen hoe elke virtuele vleugel bespeeld wordt. Een zinnenprikkelende ervaring!’ Meer op SanteLOGie |
Boskant ‘annexeert’ Sint-Oedenrode
Het was de bedoeling, op de rand van een fontein in het vernieuwde centrum van Best de namen van de buurgemeenten aan te brengen, zoiets als bij een oriëntatietafel die je wel eens in bergland ziet. Maar in de praktijk is dat verkeerd uitgepakt, signaleert Bestenaar Piet van de Sande. In plaats van Boskant (een kerkdorp) zou Sint-Oedenrode moeten staan en Liempde is helaas geen zelfstandige gemeente meer, maar valt onder Boxtel.
Het geheime leven der houtduiven
Geregeld kom ik hier en daar licht korzelige opmerkingen tegen over houtduiven. Het gaat dan vrijwel altijd om de hinderlijke gewoonte van deze gezellige dikkerds om een schoorsteen op te zoeken, daar bovenop te gaan zitten en dan een hele tijd duchtig in het rookkanaal te koeren, waardoor de daaronder slapenden er het heen-en-weer van krijgen, omdat het allemaal op onwettige tijden gebeurt, met name in de vroege ochtend.
Meer op SanteLOGie
Boeren blokkades: ga over Grenoble
Sisteron, brug over de Durance en een beroemde rotspartij.
Het ziet er naar uit dat de wegblokkades op onder meer de Route du Soleil nog wel even aanhouden. Voor wie dit weekeinde naar de Provence en de Middellandse Zee wil, heb ik een fraaie alternatieve route die in normale omstandigheden wel wat meer tijd vergt, maar nu zeker niet. Bovendien is de kans dat de boeren daar ook actie gaan voeren veel geringer dan op de omweg over Limoges. Read the rest of this entry »
Airport: het eentonige klaaglied
J.C. M van der Schoot
Onze nationale fopspeen Alders is altijd druk bezig om namens een minister verdeelde partijen bij elkaar te brengen en met zachte dwang te leiden tot unanieme adviezen, zodat die minister een kat in het bakkie krijgt. Maar in de regio Eindhoven waar het gaat om de uitbreiding van de luchtvaart op Eindhoven Airport en dan met name om ruimere openingstijden in het weekend en meer landingen in de late avond, moet de heer Alders met een verdeeld advies naar Den Haag. Hij doet alsof hij dat heel erg vindt. In werkelijkheid kan hem dat niets schelen. Hij weet ook wel, dat de minister ‘haar verantwoordelijkheid’ zal nemen en zal proberen door te bijten: meer economische groei ten koste van de leefbaarheid is in ons neoliberale tijdperk een wet van Meden en Perzen. Het zou opzien baren als de minister van dit standpunt zou afwijken.
De benen van Dick Nanninga
Meer op SanteLOGie
Achterom kijken 90
In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961), maar ook wel in het buitenland. Klik op de foto voor het originele exemplaar. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken. © Guido t’ Sas |
Alles uit de wind: skûtsjesilen ca. 1960
‘Op z’n boerenmeisjes’, zo noemen watersporters deze stand van de zeilen. Alles wordt uit de wind gehaald tijdens deze skûtsjestrijd in (vermoedelijk) 1960. Voorop het schip van Earnewâld (Eernewoude), daarachter dat van Lemmer. De skûtsjes zijn deze week weer volop in actie. Op de website van npogeschiedenis zijn diverse plaatjes uit het verleden en ook een zeer oud filmpje te zien.
Muggen, het moes nie magge
Vele jaren geleden was ik tijdens een vakantie aan de Neusiedlersee, in Neder Oostenrijk. Drie kenmerken (wie er meer over wil weten, raadplege bij voorbeeld neusiedlersee.nl): het meer is een geliefd weekenduitje voor de inwoners van Wenen, die zich bijzonder hoffelijk gedragen ten opzichte van anderen. Toen ik onder de stranddouche ging staan, was een hunner zo vriendelijk, die spontaan met de daarvoor bestemde trekker in werking te stellen en te houden. Ze maken er verrukkelijke wijn, die helaas niet geschikt is voor export (kan niet tegen vervoer) en, ten derde, het stikt er van de muggen.
Meer op Manieren
PvdA: Hoeveel uitkeringsgerechtigden in Best?
De PvdA-raadsfractie in Best heeft het college van B en W schriftelijk gevraagd, meer inzicht te verschaffen in de feitelijke aantallen mensen in Best die een uitkering krijgen. Volgens de PvdA is een betrouwbaar overzicht van de huidige stand van zaken en het trendverloop in de periode 2010-2015 nodig zodat de gemeenteraad mogelijk, als daartoe aanleiding bestaat, bij kan sturen of met initiatieven kan komen.
De truc is: blijven lachen
Ik geef toe, het kan soms moeilijk zijn, maar probeer bij het nieuws dat over je heen wordt gestort te blijven lachen. Anders is het niet vol te houden, toch?
(Gesproken column, Omroep Best, 15.07.15, 18:10 uur.)
Meer op Manieren
Eindelijk: ga sparen voor je eigen pensioen
Vergelijk wat Rutger Bregman schrijft op De Correspondent en (bijvoorbeeld, onder talloze vele anderen) Yvonne Hofs in de Volkskrant en begrijp: de economische wetenschap is een vorm van romanschrijven. Je baseert je, voor een zichzelf respecterende moderne roman, weliswaar op figuren of gebeurtenissen uit een echt recent of desnoods onder het stof der geschiedenis bedekt verleden, en ga er op los. Na te streven: honderd procent onzin.
Meer op SanteLOGie
Milieu en krankzinnigheid in Californië
Boekbespreking door Sante Brun
Californië, het milieu, politiek ultrarechts, drugs, krankzinnigheid – de laatste jaren zijn dat thema’s die steeds terugkeren in de boeken van Thomas Coraghessan Boyle, zelf woonachtig in Californië. Zijn eerste boek over het onderwerp ‘klimaatopwarming’ was A Friend of the Earth, in 2000, dat zich afspeelt in het jaar 2025, wanneer Californië al uitzichtloos zucht onder de gevolgen van de opwarming. Van veel eerder stamt Budding Prospects (1984) dat een hilarisch verhaal is over een paar types zonder veel vooruitzichten verleid worden ergens in Californië een marihuana-plantage te beginnen, en waar drankzucht en onwetendheid omtrent de meest fundamentele regels van de commerciële plantenteelt een vrolijk verhaal vormen.
Aardappelen en maïs
Wolkenlucht en een fraai lijnenspel in grijstinten met links bloeiende aardappelen en rechts maïs. Piepers en Popcorn, zegt de maker van deze foto, onz’ aller © Jan van de Ven