Wie is online
10 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
april 2015
Z M D W D V Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Archive for april, 2015

Een Brabantse sigarenwinkel in Des Indes

In zijn familiekroniek De Stamhouder, ontvouwt Alexander Münninghoff een curieus stukje oorlogsgeschiedenis: Het domicilie van de Oisterwijkse sigarenfabrikant Alphons Hamers in het voorname Haagse hotel Des Indes, van waaruit die een uiterst lucratieve handel met bezettende en bezette hotemetoten bedreef.

Meer, ook over het boek Münninghoff.

Gebroken Ruit

Een liberaal-sociale coalitie, kan dat? Je zou zeggen, ja, kijk maar naar het kabinet Rutte 2. Alleen, het is algemeen bekend dat je het woord sociaal maar beter tussen aanhalingstekens kunt zetten; ’n soort eufemisme voor ‘socialistisch’. Het blijft sowieso ook taalkundig een rare constructie want het suggereert terecht of niet dat liberaal gelijk staat met asociaal.
In Noord-Brabant dreigt nu, godbetert, ook al zo’n combinatie, namelijk van VVD en D66 (liberaal), SP en PvdA (in elk geval niet asociaal).

En het CDA, sinds ’s mensenheugenis de leverancier van de Brabantse bestuurders? Wegwezen!
Met dit gegeven worstelt informateur en VVD-er Gerrit Jan Swinkels, in zijn woonplaats Best vooral  bekend als ex-wethouder (16 jaar!), ondernemer en ‘paardenman’.

Meer op Manieren

Keihard swingen in Dordt

Kregen wij aan het eind van de Koningsdag toch nog waar voor ons geld: de zware oogleden van prinses Beatrix, die heel langzaam, in slow motionals het ware, dichtzakten, ondanks het pandemonium dat voor haar neus werd veroorzaakt door David Kweksilber en vooral door zijn Big Band.

Meer op SanteLOGie

Onmiddeleeuwse eeuwen

Boekbespreking door Sante Brun


edge-of-the-worldThe Edge of the World is de al wat pretentieuze titel van het boek van Michael Pye, en de ondertitel maakt het nog wat bonter: How the North Sea made us who we are. Eigenlijk is het boek vooral een poging om het beeld van de ‘duistere’ Middeleeuwen eens goed bij te stellen. Niet Michael Pye vond uit dat de Middeleeuwen helemaal niet het tijdperk van achteruitgang door stilstand waren, dat heeft menige historicus al eerder gepostuleerd. De verdienste van Pye’s boek is, dat hij een meestal heel toegankelijk panorama heeft geschetst van de geschiedenis van de landen die oevers hebben aan de Noordzee, de Atlantische Oceaan, de Oostzee en voor een deel ook aan de Middellandse Zee tussen de ondergang van het Romeinse imperium en het einde van de Middeleeuwen rond het jaar 1500, al veroorlooft hij zich ook nog wel een uitloop naar de zeventiende eeuw.

Read the rest of this entry »

Koningsdag op de millimeter

koningdag
Koningsdag wordt tot op de millimeter gevierd, zoals hier – al jaren –  op ‘het erf’ van een appartementencomplex in Best. De taartjes zijn van eigen makelij.

Het einde van het internet

Gisteren kreeg ik de nota voor het lidmaatschap van de VPRO, per post, in de vorm van een keurige papieren brief met aanhangende acceptgirokaart – het laatste woord in het Nederlands waar het woord ‘giro’ nog in verwerkt is – en ik vond dat een teken des tijds. Eigenlijk had ik gewild dat de missive, handgeschreven op perkament met knalrode lakzegels, per postkoets was gearriveerd, nadat hij eerst per trekschuit was aangekomen in de haven van de Zuid-Willemsvaart in Maastricht, na een reis van een week vanuit een plaggenhut in Hilversum, dat dan weer niet, maar toch.
Ik zie aan de horizon de eerste tekenen van de teloorgang van het internet.
Meer op SanteLOGie

Achterom kijken 83

In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961), maar ook wel in het buitenland. Meer info hierover. Klik op de foto voor het originele exemplaar. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken. © Guido t’ Sas

Feest op het water, ca. 1960

Feest-op-het-water001
Feest (koninginnedag?) op en aan het water in Friesland, ca. 1960.

Over vaagtaal en belabberde inspraakplanning

Een woord dat al enkele jaren rondzweeft is vaagtaal. Er is inmiddels zelfs een website die de strijd heeft aangebonden tegen dit fenomeen, dat je trouwens op verschillende manieren kunt interpreteren. In het bijzonder de overheid (lees ambtenarij) en de politiek krijgt het verwijt, zich regelmatig van vaagtaal te bedienen, aldus de burger het bos insturend. Helaas blijft het niet alleen bij vaagtaal, maar in Best blijkt de gemeente er ook geen been in te zien, inspraakavonden (in dit geval over het OV) drie dagen tevoren aan te kondigen.

Meer op Manieren

Bloesem

Engel met vlammend zwaard

engel_met_vlammend_zwaardHet is maandag 14 september 2015, 11.00 uur voormiddag, plaats van handeling de kantine van een leegstaande kazerne in ’t Harde.

Aanwezig the usual suspects, als daar zijn de bewindslieden van Defensie, Justitie en Binnenlandse zaken, de MP, de fractievoorzitters van VVD en PvdA, alle bijbehorende ambtenaren, water- en kofferdragers.

Onderwerp: bed, bad en brood.

Meer op SanteLOGie

Leermomenten

Je kunt altijd nog wat leren, dacht ik zondagavond, toen ik onverwachts weer thuis was.

Ik was ‘s morgens vertrokken voor een weekje Ameland, alwaar ik zou verblijven in onze camper. We zijn er nooit aangekomen omdat de camper spectaculair defect raakte – weinige minuten nadat Djamila en ik tevreden tegen elkaar hadden gemompeld dat hij weer eens héél erg lekker reed.

Meer op SanteLOGie

Fietse, fietse en toen waren we aan de meet

 

 

Ja hoor, de Amstel Gold Race heb ik ook wel eens gereden, zelfs helemaal uitgereden, al mocht ik niet meedoen voor de prijzen.

Want ik ging met de auto.

Meer op SanteLOGie

de_kannibaal
De Kannibaal

Haperende radio- en tv-makers

Alleen Raymond Serré is perfect.

Cultus

‘Nog negentig minuten billen knijpen’, kopt het ED vanmorgen. Hou dat maar eens vol. Het hoort bij de door de krant hevig aangestuurde PSV-cultuur. Hoewel, cultuur? Het is eerder een cultus, want dat woord staat immers voor verering van een godheid, voorwerp of idool. Ja, ‘t Hearrenfean krijgt er, uit spelend, ‘n zware dobber aan. Hoewel het blijft voor Eindhovuh niet iets om zomaar cadeau te krijgen. Vandaar die billen. Wat ‘n taalcultuur trouwens. Nou ja, wie verwacht iets anders?

Meer op Manieren

De grond onder je voeten

Een leuk nieuwtje in de krant: de eens zo vruchtbare bodem van de Zuiderzeepolders raakt uitgeput door intensieve landbouw en door het kennelijk daarbij behorende rondrijden over het land met zware machines. De remedie waar de boeren nu naar grijpen is niet alleen de meest desastreuze, het helpt ook maar voor een of twee jaar en daarna is er helemaal geen weg terug. De ingreep: met nóg zwaardere machines de grond tot anderhalve meter diep omploegen.

Meer op SanteLOGie

Achterom kijken 82

In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961), maar ook wel in het buitenland. Meer info hierover. Klik op de foto voor het originele exemplaar. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken. © Guido t’ Sas

Sigarenmaker, 1960
sigarenmaker001

Een sigarenmaker, nu eens niet als thuiswerker van een fabriek in Eindhoven of omgeving, maar een kleine zelfstandige in Leeuwarden, ca. 1960. Hier knipt hij het puntje van een bolknak bij.

Ter gelegenheid van de lente

Terwijl de hemel in weerwil van het weerbericht betrekt met een wolkenlaag die rechtstreeks afkomstig lijkt uit een vulkaan, mijmer ik maar wat. Bijvoorbeeld over het proces dat vandaag speelt: de eisers willen van de gedaagde, de Staat der Nederlanden, dat die wat doet tegen de opwarming van de aarde en de klimaatverandering. Ik sta van harte achter hen, maar kan een bedroefde glimlach niet onderdrukken.

Meer op SanteLOGie

Wat doen ze in de dierentuin? Slapen!

Wat de dieren in het GaiaZOO dierenpark in Kerkrade doen valt in twee woorden samen te vatten: ze slapen. Er zijn wel wat uitzonderingen, zoals de meeste vogels, die zijn wakker, maar verroeren zich dan weer nauwelijks. Dat geldt voor de ibissen en andere kleurige vogels op het dak van hun verblijf, de palmgier, de sneeuwuil. De vorig jaar geboren leeuwtjes zijn al flinke leeuwen, maar ze slapen. De lynxen liggen bijna allemaal onder een dennenboom, en slapen.

Meer op SanteLOGie

Geld en status

Wekelijks staat hier in het dorp een bus van een onderneming die uit is op je goud. Onder het motto: uw goud is geld waard. Prima, als mijn geld ook maar goud waard is. Daarover heb ik tegenwoordig zo m’n twijfels.

(Gesproken column Omroep Best, 15.04.15)

Meer op Manieren

Lang leve het blokkerige beeld

En het is zo eenvoudig wat ik wil. Een poosje geleden heb ik daar al gewag van gemaakt, misschien had ik daar het lijstje ook metterdaad aan moeten toevoegen: ik wil precies vijf tv-zenders, te weten NPO 1, 2 en 3, Raiuno en France 2. Nou vooruit, ik heb huisgenoten die de Nederlandse commerciëlen er ook bij willen (zelfs Veronikáááá) en Discovery en zo. Tegenwoordig staat Baby tv wel eens aan, om voor de hand liggende redenen. Alleen zie je op veel van die zenders niks, omdat ik lijd aan ‘blokkerig’ beeld.

Meer op SanteLOGie