‘Maak er allemaal kleine mollekes van’
‘Maak er allemaal kleine mollekes van en deel die uit aan de inwoners van Best.’ Deze suggestie komt van Lisa (10), een van de honderd deelnemers aan een enquête van de PvdA over de toekomst van het in verval verkerende beeld De Mol. Over het al dan niet behouden van het kunstwerk op het spoortunneldek lijkt Best sterk verdeeld: de helft van de respondenten, van wie veruit de meesten meer dan 10 jaar in de gemeente wonen, is voor, 47% is tegen (3% geen mening).
Onderstaande grafiek geeft de antwoorden weer op de volgende vraag in de enquete: De kunstenaar is volgens het college van Burgemeester en Wethouders financieel niet in staat om het beeld voldoende te herstellen. De kosten van het herstel worden geschat op 40.000 tot 60.000 euro. Welke ‘hersteloptie’ heeft uw voorkeur? (Bekijk de verschillende opties onder de afbeelding.)
1. De kunstenaar moet het kunstwerk herstellen en de kosten op zich nemen.
2. De kunstenaar moet het kunstwerk herstellen. De kosten worden door de gemeente voorgefinancierd. Met de kunstenaar wordt dan een betalingsregeling getroffen.
3. De kunstenaar moet het kunstwerk herstellen. De kosten worden door de gemeente voorgefinancierd. Met de kunstenaar wordt een tegenprestatie afgesproken zoals het gratis leveren van een aantal kunstwerken
4. Niets doen en er rekening mee houden dat in de toekomst de staat van het kunstwerk verder achteruit gaat en mogelijk verloren gaat.
5. Verwijderen van het kunstwerk.
6. Ik ben tegen herstel als dit de gemeente geld kost.
Tot zover de enquete-uitslag van PvdA Best.
De gemeenteraad heeft inmiddels besloten tot herstel van het beeld, waarbij de kosten ‘in natura’ met kunstenaar Tom Claassen zullen worden verrekend. Zie column Onzakelijkheid rond De Mol neemt toe, waarop tot nu toe 4 reacties
Marktplaats
Een greep uit de door de PvdA ontvangen suggesties:
Eventueel extra geld door sponsoring inwoners Best. Ben zelf bereid om 10 euro te storten.
Vol spuiten met PUR-schuim waardoor een massief geheel ontstaat en het toch licht van gewicht blijft.
Kunnen er vrijwilligers in samenwerking met gemeente en kunstenaar helpen met het duurzaam herstellen van het kunstwerk? Dit scheelt al veel in de kosten!
Er een ‘molshoop’ omheen maken, is origineel en maakt het nog echter en het stoort niet. Wat beplanting erop en we zijn met geringe kosten toch tot een ‘natuurlijke’ oplossing gekomen.
Stop hem maar lekker onder de grond waar die thuis hoort, zand er over en geld besteden aan nuttigere dingen.
Kosten niet afwentelen op de gemeenschap van Best want dat gaat beslist ten koste van iets anders, misschien zelfs iets heel belangrijks zoals zorg!!
Extra kunstwerken van die kunstenaar willen we zeker niet. Toch?
Oerlelijk gedrocht. Verwijderen en geld terugeisen van de kunstenaar. Vooral niets anders laten construeren!
De mol is uniek in Nederland en een icoon voor Best en omgeving. Desnoods crowdfunding of collecte.
Omsmelten/recyclen en een kleiner duurzamere variant plaatsen.
Herbouw van gruzelementen en duurzaam hechtmateriaal door scholieren. Daarmee blijft historie bewaard en het model, terwijl de oorspronkelijke maker aansprakelijk kan worden gehouden voor de kosten. Een uitdaging voor de jeugd.
Verkopen op marktplaats je weet nooit wat een gek er voor geeft.
Onder de poten van de mol een plateau op veren of rubber maken zodat de mol niet gevoelig is voor schokken. In Tokyo hebben ze daar ervaring mee, aardbeving bestendig bouwen.
De mol om laten smelten tot kleine molletjes. Elk gezin in Best krijgt dan 1 klein molletje. Op de plek waar nu dan de mol staat komt een speeltuintje voor kinderen. Groetjes Lisa (10 jaar).