Wie is online
10 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
januari 2015
Z M D W D V Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Archive for januari, 2015

Niet normaal


De plaatselijke campagneleider van de statenverkiezingen ligt dit toe op NPO1 (audio)

‘Rabobankgebouw kan klein Strijp S worden’

CultuurSpoor Best: ‘Voorstel D66/VVD is verkapt rugzakjesmodel’

trappenhuis
Het trappenhuis van het Rabobankgebouw in het centrum van Best dat volgens CultuurSpoor, een klein Strijp S zou kunnen worden.


Het voordeel van een verdaagde raadsvergadering over de subsidiëring van het muziek- en dansonderwijs (mdo) in Best is, dat burger-partijen kunnen interveniëren. De ‘overkoepelende’ stichting CultuurSpoor Best (CS) doet dat met een brief aan de gemeenteraad. Belangrijkste conclusies: 1. De door de fracties van D66 en VVD als vierde mogelijkheid geopperde regeling is ‘een verkapt rugzakjesmodel’, dus voor CS onaanvaardbaar. 2. De gemeenteraad (en dat laatste klinkt enigszins dreigend) dient onvoorwaardelijk in CultuurSpoor te blijven geloven, anders ontstaat er een situatie ‘waarover de Raad van Toezicht zich ernstig zal moeten beraden’. De raad vergadert maandagavond verder over het onderwerp.

Read the rest of this entry »

Het Vlaams niet kuisen

Onze taalgoeroe Wim Daniëls – zelden zag ik iemands ster zo snel rijzen – maakte zich in de Nieuws BV op NPO1 behoorlijk kwaad over een initiatief van het Vlaamse dagblad De Standaard, dat het Vlaams wil aanpassen, zodat het beter harmonieert met Noord-Nederlands. Ongezien de door DeS toegepaste methode (er is sprake van ‘Het Gele Boekje’) voel ik voor honderd procent met Daniëls mee. Hij zegt: ‘De Vlamingen moeten hun identiteit niet verloochenen’ en zo is dat.

Meer op Manieren

De veestapel: hoe optimistisch kunnen we zijn?

J.C.M. van der Schoot


Een tweedaags beraad over de intensieve veehouderij in Brabant heeft twee suggesties opgeleverd. Commissaris van de Koning Van de Donk wil een ‘eigen’ wet voor deze provincie om te voorkomen dat het duurzaam maken van de agro-industrie vertraging oploopt. Hoe optimistisch kunnen we zijn?

Read the rest of this entry »

Als het beestje maar een naam heeft

‘Zou jij een leuke naam weten voor onze nieuwe dierentuin?’

‘Eh… Amsterdamse Dierentuin?’

‘Gek!’

‘Nou dan eh… iets waardoor we laten blijken dat we niet van de straat zijn, bedoel je zeker?’

‘Yep.’

‘OK. Deze dan: Natura Artis Magistra.’

‘Daar gaat Jan met de Pet uit de Bijlmer zeker geen chocola van maken.’

Meer op SanteLOGie

Verslaggever Nieuwe Tilburgsche Courant nam in 1903 zeldzaam kijkje in grafkelder De Ruyter


In 1903 is de grafkelder van Michiel de Ruyter geopend geweest, ter gelegenheid van een bezoek van prins Hendrik, gemaal van koningin Wilhelmina, aan de Nieuwe Kerk. Dat was voor de eerste keer sinds 1881, toen onder meer de kist is gerestaureerd. Ook een verslaggever van de Nieuwe Tilburgsche Courant nam toen een kijkje. Dat blijkt uit een uitvoerig artikel ‘Grafgluurders’ op de website npogeschiedenis.nl.

Read the rest of this entry »

Frankrijk weet zich geen raad met verwarring onder kinderen sinds aanslagen in Parijs

Veertienjarige in de boeien na opmerking: ‘Ze hadden gelijk’

charlie-hebdo-cest-de-la-meTijdens een door de leraar Frans op het college gestarte discussie, zegt een 14-jarige leerling over de daders van de aanslag op Charlie Hebdo: ‘Ze hadden gelijk.’ Dat heeft-ie geweten. De klas uitgestuurd, met z’n ouders op het matje bij de schooldirectie, naar de politie, in de boeien en in de cel. Volgens mijn contacten in Frankrijk, die mij voorzien van links naar ettelijke publicaties op internet, verkeert het land sinds die aanslagen in totale staat van hysterie. De jeugd is in verwarring: ‘La France en guerre contre ses enfants  – Frankrijk in oorlog met zijn kinderen.’ schrijft bij voorbeeld blogger Philippe Alain.
Vrijheid van meningsuiting? Een parodie op een oude cover van Charlie Hebdo <- kan niet door de beugel. La dictature c’est maintenant, concludeert Alain.

Read the rest of this entry »

Chaos in Hilversum bij overval NOS-studio’s

overval_NOS
NOS-directeur Jan de Jong laat zich door RTL Nieuws interviewen.


Het lijkt ‘n eenmansactie, de tamelijk knullige, gewapende overval die vanavond rond 8 uur werd gepleegd op de studio’s van de NOS. Het leidde tot chaotische toestanden. De overvaller kon na ongeveer 10 minuten door de politie worden overmeesterd, maar het onderzoek daarna duurde nog uren.

Read the rest of this entry »

Tom Claassen, beeldhouwer:

Het komt goed met de Mol en de gemeente, als iedereen maar rustig blijft en blijft nadenken. Hoe kunnen we het molletje helpen? Dat is de vraag die we moeten stellen.’

(de Volkskrant)

Trouwboekje

Toen ik in 1957 trouwde, was het nog gebruikelijk dat bij overnachting in een hotel naar je trouwboekje werd gevraagd. Gemeenten wilden precies weten wat voor vlees ze in de kuip hadden en hoe legitiem het eventueel consumeren van de vleselijke lusten was. En nóg is het heel gewoon in binnen- en buitenland dat er aan de receptie formuliertjes worden ingevuld, ook al in verband met de toeristenbelasting. De politie kan trouwens aanleiding vinden om eens in een hotelregister te snuffelen. 

Meer op Manieren

Een advocaat van smoezelige zaken

Geul
Het ontbreekt er nog maar aan dat Valkenburg aan de Geul ligt en niet aan de gulp.


 De advocaat van de loverboy vertelt de pers met droge ogen dat er helemaal geen sprake was van een loverboyzaak. De 21-jarige jongen had zijn verloofde gewoon geholpen uit haar ondraaglijke ouderlijk huis weg te komen en het mogelijk gemaakt van haar hobby – prostitutie – haar werk te maken en daarmee het veelvoud te verdienen van wat haar baantje als caissière bij de kruidenier opbrengt. Je vraagt je af waarom er nog caissières zijn van zestien jaar.

Meer op SanteLOGie

Makkelijker kan niet, dan maar moeilijker

De Bestse gemeenteraad ging maandagavond om 11 uur op huis aan, een beslissing over de subsidiëring van het muziek- en dansonderwijs uitstellend tot maandag 2 februari.

Meer op Manieren

Marc zingt: ‘De Waterstanden van de Waal’

Marc de Koninck

Allerlei rampen zijn ophanden
’t Is echt geen broodje aap-verhaal
Kijk enkel maar naar hier te lande
De waterstanden van de Waal
Kijk enkel maar naar hier te lande
De waterstanden van de Waal

De Liedjeskrant

Meer Marc op hhBest

De-Waterstanden-van-de-Waal

Michiel de Zwarte Piet

slagschepenHet kon niet missen, bij het lanceren van de film Michiel de Ruyter duiken weer de criticasters op die onze zeeheld-door-de-eeuwen-heen de zwarte piet toespelen, wat betreft ons slavernij-verleden.

Niks nationalisme of chauvinisme dat de weinige haren op m’n hoofd prikkelde tot een poging rechtop te gaan staan. En wat sien ik vanmorgen in nrc.next? Een interview met de biograaf van De Ruyter, die snel afrekent met de beschuldiging: ‘Zwaar overdreven.’

Meer op Manieren

Lees ook op Historiek: Michiel de Rover

Achterom kijken 77

In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961), maar ook wel in het buitenland. Meer info hierover. Klik op de foto voor het originele exemplaar. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken. © Guido t’ Sas

Circuspaarden

circuspaaarden001
Circuspaarden! Het eerste circus dat ik als kind zag was een paardenspul. Circus Van Bever. In de oorlog waren wilde dieren niet mogelijk, zelfs verboden, als ik het goed heb. Wilde dieren mogen in Nederland nu niet meer, maar paarden daar komen ze niet aan. Zouden die uit het circus verdwijnen dan stonden alle paarden, ook die van de klassieke dressuur, op hun achterste benen. Wat het verschil is, qua dierenbehandeling, mogen de ‘dierenliefhebbers’ mij uitleggen.

Teleurstelling, boosheid en verdriet vechten om voorrang

Wim Lavrijsen


De opening van de dienst is koud achter de rug. Pastoor Karel van Roosmalen heeft daarin de wens uitgesproken dat de Liefde Gods neer moge dalen over alle – welgeteld zestien – parochianen die zich deze vrijdagmiddag verzameld hebben in de kapel van woonzorgcentrum RSZK Lindenhof in Lage Mierde. De liefde waar hij om verzoekt, arriveert bij de Reuselse zielenherder zelf blijkbaar aan de late kant. Want plotsklaps ontsteekt hij in grote woede.

Read the rest of this entry »

Impressionistisch bruggetje

impressionistisch_bruggetje
‘Impressionistisch ‘n beetje Breitner spelen’, zegt de fotograaf over dit beeld van een bruggetje bij de Westwal in de Bossche binnenstad. Foto © Jan van de Ven

Verbluffend: een kwestie van invullen

danslokaal
Twee spitzen, hangend aan een muzieklessenaartje in de voormalige kantine van de Rabobank in Best. Ze symboliseren de mogelijkheid dat in deze ruimte een dans-leslokaal zal worden gevestigd.


Vele tientallen Bestenaren, burgers en gemeenteraadsleden, trotseerden vanmorgen sneeuw en trouwens meevallende gladheid om op uitnodiging van de nieuwe eigenaren (vijf plaatselijke ondernemers) een kijkje te nemen in het gebouw van de Rabobank aan de Raadhuisstraat, dat mogelijk, samen met de aangrenzende bibliotheek, onderdak gaat bieden aan CultuurSpoor. Algemeen gevoelen van de bezoekers: verbluffend, een kwestie van invullen.

Read the rest of this entry »

Appels en peren

Bij Nachtzuster, ‘een programma van Max’, hoor je nog eens wat. Zoals deze van presentator Astrid de Jong: ‘Eventueel kunnen we appels met peren vergelijken, maar ik vind dat we dit allemaal hier niet moeten doen.’

Meer op Manieren

Een ongelofelijke maar ware familiegeschiedenis

Boekbespreking door Sante Brun


munninghoff

Eind jaren tachtig genoot ik het avondmaal in de toen pas geopende Russische Taveerne in Moskou, het eerste coöperatieve restaurant van de Sovjet-Unie die toen nog bestond. Ik was in gezelschap van enkele collega’s onder wie de Moskouse correspondent van de Gemeenschappelijke Persdienst, Alexander Münninghoff. Hij ontpopte zich daar met zijn sonore stem en licht bekakt accent als een zeer onderhoudende causeur, zag zelfs kans het personeel ertoe te bewegen de tv wat zachter te zetten zodat wij het gesprokene ook konden verstaan en genoot met ons, naar ik mij vagelijk herinner, onder andere van voortreffelijke blini’s.

 

Read the rest of this entry »