‘Wanhopige pogingen’ rond muziek en dans Best
Harmonie St. Caecilia heeft zich op kerstavond met een email tot alle individuele gemeenteraadsleden gericht over wat zij noemt ‘wanhopige pogingen’ van CultuurSpoor Best ‘om voor 1 januari zoveel mogelijk leden binnen te halen’. Daarbij gaat de beschuldigende vinger naar de leider van de slagwerkgroep van Caecilia, tevens ex-docent aan het inmiddels failliete muziek- en dansinstituut Pulz, Marcel te Brake -> die met nagenoeg al zijn leerlingen naar de (nog tijdelijke) muziek- en dansopleiding van CultuurSpoor is vertrokken.
De gemeente Best heeft voor het eventueel definitief toewijzen van de opleiding aan CultuurSpoor (CS) een minimum van 580 leerlingen geëist. Volgens directeur Ingrid van Beek van CS, in een nieuwjaarswens aan raad en college van b en w, is de stand op dit moment 600.
Onder het kopje ‘Ter informatie: zeer merkwaardig…’ stuurde secretaris Erik Noorman van Caecilia de raadsleden met CC aan een twaalftal ‘betrokkenen’, een email over ‘een in onze ogen zeer merkwaardige ontwikkeling in de situatie rond het muziekonderwijs’. Daarbij gaat het over de dirigent van de slagwerkgroep, Marcel te Brake. ‘Deze voormalige Pulzdocent durfde het enige maanden geleden niet aan om in dienst te treden bij 040Muziek (een particulier instituut, geleid door onder anderen Marcel Verbruggen, dirigent van de harmonie, red.) en trad liever in dienst van CultuurSpoor,’ zo schrijft Noorman.
Het verwijt richting Te Brake, zoals verwoord in de brief van de harmoniesecretaris, komt erop neer dat hij nu ‘plotseling’ zou hebben opgezegd als leider van de slagwerkgroep, ‘daarbij weinig samenhangende en voor ons niet erg begrijpelijke argumenten gebruikend’. Daarbij heeft hij zijn leerlingen meegenomen naar CultuurSpoor, zo blijkt niet alleen uit het vervolg van de mail, maar ook uit berichten van Marcel te Brake in diens timeline op Twitter, sinds augustus van dit jaar. Te Brake is daarin overduidelijk enthousiast over de formule van CS. |
Te Brake heeft de gemeenteraadsleden dan ook per omgaande laten weten dat er ‘door de Stichting Cultuurspoor anders dan wat de secretaris van Harmonie St. Caecilia stelt, geen enkele morele druk op mij is uitgeoefend. Ik heb mijn eigen afwegingen gemaakt.’
Directeur Ingrid van Beek van CultuurSpoor kan hier desgevraagd slechts aan toevoegen: ‘Marcel te Brake is een integere man, ik ben heel blij dat hij voor ons werkt.’
Overigens wil Van Beek kwijt, dat de dirigent van Caecilia, Marcel Verbruggen, van meet af aan niet met CS wil werken en het bestuur van de harmonie tegen CS heeft opgezet.
Wij hebben ook de secretaris van de harmonie per email om een nadere toelichting gevraagd, maar die heeft daar tot dusver niet op gereageerd. Marcel te Brake zegt dat hij op de klacht van Van Beek niet kan ingaan, ‘omdat ik er niet bij ben geweest’.
Wat ’n ontluisterend en droevig tijdverdrijf tijdens de Kerstdagen van Dhr. Noorman. E-mails versturen op Kerstavond en nog meer een wig trachten te drijven in iets wat toch gaat gebeuren. Wij, mensen zijn het geneuzel beu van deze Harmonieleiding.
Over ontluistering gesproken: Volgens het ED vandaag spreekt ‘het harmoniebestuur’ van ‘een dolksteek in de rug’.
Is Erik Noorman enkel per e-mail om een reactie gevraagd ? Heeft de man ook telefoon / GSM ?
Ongetwijfeld, maar wij hebben hem in eerste instantie per email benaderd en de keuze van de manier van nader contact aan hem overgelaten.