Onderzoekers Trouw worstelen met Brabantse geografie: de locatie van een tankstation
Niet alleen Perdiep Ramesar, de verslaggever wiens verhalen in Trouw in een kwaad daglicht zijn komen te staan wegens onvindbare bronnen, maar ook de Onderzoekscommissie, die heeft geprobeerd de waarheid boven tafel te krijgen, worstelt met ‘de Brabantse geografie’.
Dit is des te opvallender, omdat de onderzoekers toch geen kleine jongens zijn: professor mr. B. E. P. (Egbert) Myjer (emeritus bijzonder hoogleraar rechten van de mens aan de VU) en professor drs. J. (Jeroen) Smit (hoogleraar journalistiek in Groningen).
Het gaat om ‘Casus 11’, een artikel over Eritreërs bij een tankstation in de buurt van de Belgische grens, geplaatst op 19 mei 2014. Binnen de redactie van Trouw wekte dit verhaal wantrouwen, maar wat bijzonder link was voor die krant, ook een columniste van NRC Handelsblad had haar twijfels en stelde Ramesar er vragen over, die hij niet bevredigend kon beantwoorden.
Tegen zijn chef had R. gezegd, dat hij dat tankstation in de buurt van Chaam had gezien – tegenover de NRC-vrouw noemde hij Roosendaal.
De commissie aan het rekenen en fileren. De afstand tussen Chaam en Roosendaal is ongeveer 40 km, stelt ze vast. En het dichtstbijzijnde tankstation zou zich aan de A58 bij Gilze Rijen bevinden. Hier gaat de commissie de mist in want in Meerle, een Belgisch grensdorp dat veel dichter bij Chaam ligt dan Gilze, zijn twee druk door Nederlanders bezochte tankstations. Ook bevindt zich (voor zover mij bekend nog) zo’n station op luttele kilometers vanuit Chaam gezien, vóór Ulvenhout aan de N639.
Het gehannes met de geografie is niet wezenlijk van invloed op de bevindingen van de commissie die leiden naar een verzonnen artikel.
@EdgeOfEurope #VK #Trouw Tja, deze zaak brengt de hele Nederlandse journalistiek in diskrediet en noopt tot zelfonderzoek.
— hhBest (@ecluse) 23 december 2014
Sinds de lessen in topografie min of meer zijn afgeschaft en de tomtom zijn intrede heeft gedaan is het er allemaal niet beter op geworden. Ik heb in diverse kranten Helmond al in Limburg gesitueerd zien worden en het Achterhoekse Wehl idem dito. Vermoedelijke vergissing: het dorp Well ligt wel (sic) in Limburg. Om het nog ingewikkelder te maken: er ligt ook nog een dorpje Well in de buurt van het Gelderse Ammerzoden. Welwel, zo leer je nog eens wat.