Mooi, maar ook goed leesbaar?
Een zichzelf respecterend medium streeft naar vernieuwing. Dat geldt voor het papier, de krant, het tijdschrift en dat geldt voor presentaties op het www. Mooi, eigentijds, stijlvol. Zo ook het ‘inlegvel’ van de gemeente in het weekblad Groeiend Best, dat tot onderscheid van de overige tekst best een afwijkende layout mag hebben. Graag zelfs, want de lezer heeft er recht op te weten, uit welke koker ‘het nieuws’ komt. Niettemin…
Een kwaal waar veel periodieken aan lijden is, dat de typografie vooral de esthetica dient, door letterkeuze in samenhang met de al dan niet gekleurde achtergrond. De leesbaarheid van de teksten komt dan op de tweede plaats.
Zojuist zag ik weer eens de website van een fabrikant, met grijze letters op een witte achtergrond, waarvan de leesbaarheid flink te wensen over hield. De websites van de Wegener kranten, van hetzelfde laken een pak. Hoe vinden ze het uit.
En ja, het ontwerp voor het ‘nieuwe jasje’ van Best Informatief, is vast niet aan proeflezers voorgelegd. Zou dat wel zijn gebeurd, dan zou de puntenwaardering voor leesbaarheid naar mijn idee het zesje niet hebben gehaald.
Wit beeldscherm meer energie
Op mkbservicedesk.nl lees ik: ‘Het beeldscherm is de grootste energievreter van je computer. (…) Ook het verminderen van de brightness (helderheid) en het contrast zorgt voor energiebesparing.’
Witte achtergronden van websites vergen dus meer energie dan donkere, maar eigenlijk wisten we dat al.
En dan dit nog: ‘Te veel donkere tekst lezen op een lichtgevend scherm kan leiden tot pijn bij de slapen.’ Welingelichtekringen.nl
Ik geef het maar door.
Beter laat dan nooit. Dik drie jaar na mijn klacht over de onleesbaarheid van Best Informatief (onlangs overigens herhaald) is het letterype aangepast. Hoera! Misschien gaf mijn recente mededeling dat ik die duur betaalde pagina in Groeiend Best vanwege die onleesbaarheid oversloeg, de doorslag.