Archive for oktober, 2014
Achterom kijken 67
In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961), maar ook wel in het buitenland. Meer info hierover. Klik op de foto voor het originele exemplaar. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken. © Guido t’ Sas |
Vaak onverklaarbaar bewoond, ca. 1960
Nederland kende rond 1960 nog duizenden zogenaamde onbewoonbaar verklaarde woningen, krotten waarvan heel vaak cynisch moest worden gezegd dat ze ‘onverklaarbaar bewoond’ waren. Gemeenten als Leeuwarden kregen in 1962 van het 600 gulden voor elk gesloopt krot, wat natuurlijk een ruggesteun was voor het laten opschuiven van de bewoners naar een meer aanvaardbaar onderkomen, zo meldde in die tijd de Leeuwarder Courant. We weten dat nu, dankzij een tweet van de erfgoedredacteur van de LC, die verwijst naar een artikel in het krantenarchief.
Politie stuit op slordigheden bij wijkcontrole
Bij een zogenaamde wijkcontrole in de wijk Dommelrode in Sint-Oedenrode is de politie op tal van slordigheden bij de bewoners gestuit.
Paddestoelen midden in Den Bosch
Paddestoelen, midden in Den Bosch, dat wil zeggen op een grasveld tussen de Sint-Janskathedraal en de Hinthamerstraat. Ooit was hier een kerkhof.
Foto © Jan van de Ven
Expositie verzetsman/kunstenaar Paul Windhausen
Tot en met donderdag 4 december tonen Breda’s Museum en Stadsarchief Breda gezamenlijk werken en persoonlijke documentatie van de kunstenaar en verzetsman Paul Windhausen. Aanleiding voor dit ‘portret’ is de 70e herdenking van de bevrijding van Breda in oktober 1944.
Kort voor die bevrijding sneuvelde Paul Windhausen op 40-jarige leeftijd, tijdens een terreuractie van de Duitse bezetter en de SS op De Vloeiweide bij Rijsbergen, waar hij de leiding had van een illegale radiopost. Dit <- fotografisch portret hing na de oorlog in het O.L. Vrouwelyceum aan de Paul Windhausenweg, waaraan hij als tekenleraar was verbonden.
Lees meer over het Vloeiweidedrama
Will Raaijmakers zoekt verloren schilderij van Paul Windhausen http://t.co/nHs2xWdWMv #breda
— BNDeStem Breda (@BNDeStemBreda) 2 december 2014
Marc zingt: ‘Gratis En Voor Niets’
Marc de Koninck: ‘k Heb alles wat ik in m’n leven hebben wou gekregen |
Gratis reparatie fietslicht
O.m. in Boxtel gratis reparatie fietslicht. Iets ter navolging? http://t.co/5zst9LmvCu
— hhBest (@ecluse) 30 oktober 2014
‘De hand van de markies De Sade’
De Britse krant The Independent toont foto’s van tien kastelen, meest in Europa en natuurlijk vooral in Britain, die spookachtig genoeg zijn om er een Halloweennacht in door te brengen. Zo weet ik er ook nog wel een.
Het kasteel in Lacoste in de Vaucluse (F), waar de markies De Sade zijn interessante seksuele spelletjes bedreef. Een boeiend, monumentaal stadje en een ruïne, die in ‘geheimzinnigheid’ niet onder doet voor het kasteel van Dracula, trouwens ook present in de serie van ThI.
Ik was daar twaalf jaar geleden, toen de ruïne in restauratie was. Een bouwvakker had toen met zijn gummi handschoen een grapje uitgehaald. Ik dacht aan deze suggestie: loop er in het schemerdonker onder door en maak er eventueel een bezoeker (of liever bezoekster) attent op: Voilà, la main de De Sade. Het chateau de Lacoste is nu in het bezit van de modeontwerper Pierre Cardin.
John van den Oetelaar, hoofdredacteur ED:
Vroeger stond de journalist met zijn kladblok vooraan en bepaalde met zijn ethisch kompas welke informatie de lezer wel en niet kreeg. Door internet en de sociale media is dat radicaal veranderd.
(Eindhovens Dagblad)
Reisheilige
Eindhoven Airport heeft sinds kort een gebedsruimte, een deel voor de moslims en een deel voor de christenen. Een van de vrijwilligers daar, ‘voor het schoonhouden en een praatje als daar behoefte aan is’, is de PKN-dominee uit Heeze. Zij vertelt het Eindhovens Dagblad dat in de christelijke vleugel een tekst is te vinden van Sint Patricius, ‘beschermheilige van de reizigers’. Klopt dat? Nee dat klopt niet.
Meer op Manieren |
Minder valide
Aan de Tamboer in Best, waar een apotheek als eerste in een medisch centrum is gevestigd, moet men het doen met mindervalide parkeerplaatsen. Wat zouden die parkeerplaatsen mankeren? Snappen trouwens niet, waarom hier niet de reguliere verkeersborden worden gebruikt.
Verwondering
Mam! Wolken! pic.twitter.com/yzx9xsOi1E
— astridislief (@astridislief) 27 oktober 2014
Astrid de Jong is journalist en radiopresentator (Nachtzuster op NPO 1, vrijdagmorgen). Ze plaatst vaak vertederende tweets over haar jonge kinderen.
Hoe ‘medische doorbraak’ toch succes kan hebben
Ik heb ruime ervaring met ‘medische journalistiek’ en ik ken de gretigheid waarmee PR-mensen van farmaceutische bedrijven en wetenschappelijke onderzoekers willen vertellen over de schitterende experimenten waarmee ze bezig zijn.
Maar veruit de meerderheid van die mensen benadrukte altijd de terughoudendheid waarmee een en ander opgepakt zou moeten worden, ik ben er nooit een tegengekomen die de verdenking op zich laadde door weglating van details te bevorderen dat ik spoorslags naar de krant zou rennen teneinde de opening van pagina 1 op te eisen voor de kop: ‘Vanaf deze week krijgt niemand meer kanker’.
Meer op SanteLOGie
Luna is een beetje rillerig
Luna is ‘n beetje rillerig
Meer over Luna (video’s) Meer over boxers op Wikipedia |
Altijd bij de hand
De de Volkskrant adverteert in media die geacht worden in gebruik te zijn bij haar doelgroep met de slagzin Altijd bij de hand. Dat slaat op de vergevorderde digitalisering van de krant, waardoor die over de hele wereld na ‘n paar vingertikken kan worden gelezen.
Om een bepaalde reden, die ik nader zal specificeren komt die reclame oubollig bij me over. Zoiets als Ik verkies Derk de Vries of Abonné stemt tevrêe, beide allang verdwenen sigarenmerken.
Meer op Manieren
Zelfkennis
Op de markt in Heerlen, begon ik tegenover de groenteboer een omstandig college over vita, morte e miracoli van het kakifruit. De groenteman zag je denken: ken mij wat schele, ik verkóóp die dingen alleen maar. Gelukkig kon ik daar nog stoppen voor het echt vervelend werd. Vooral omdat ik op mijn horloge zag dat de parkeertijd van de auto verstreken was.
Meer op SanteLOGie
Schoolreisjes…niet naar Drenthe
‘schoolreisjes’ voor middelbare scholieren gaan de ouders van de koters handenvol geld kosten, nu reizen naar Zuid-Afrika, Peru, Canadaof Australië tegenwoordig heel gewóne schoolreisjes zijn. Ze zijn niet zozeer bedoeld om de leerlingen het gevoel bij te brengen dat ze wel erg ver van huis zijn en terecht zijn gekomen in een land dat van Nederland zo ongeveer evenveel verschilt als van de maan. Maar vooral omdat het beeld van de school als mondiaal georiënteerd en dus ‘beter’ instituut wel zeer opgevijzeld zou worden door dergelijke tripjes in het vooruitzicht te stellen. Waardoor de zozeer begeerde stroom leerlingen op gang zou komen.
Meer op SanteLOGie
Achterom kijken 66
In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961), maar ook wel in het buitenland. Meer info hierover. Klik op de foto voor het originele exemplaar. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken. © Guido t’ Sas |
Gashouder en gashond; tot halverwege vorige eeuw
Een gashouder, zoals steden van enige betekenis (in dit geval Leeuwarden) die tot in de jaren zestig van de vorige eeuw hadden. Bij de komst van het aardgas uit Slochteren werden ze overbodig. Op de voorgrond, speuren naar gaslekken, met behulp van een ‘gashond’.
Gezichtsverbouwing
Als zoveel vrouwen die hun gezicht laten verbouwen, is daarmee wellicht een verslaving geboren en ziet Renée Zellweger er over niet al te lange tijd uit als Marijke Helwegen, ik bedoel: zo’n gelijkenis in naam is er natuurlijk ook al niet voor niks.
Meer op SanteLOGie
Marc zingt: ‘Niemand luistert’
De dans ontsprongen
In diverse tv-journaals zag ik de afgelopen dagen scènes van een dance festival – zelfs het woord dans is afgeschaft.
Dat gaat zo: op het podium staat iemand die de muziek verzorgt. Die muziek is geen muziek naar normaal menselijke maatstaven maar gebonk uit de computer. Maar komaan, het dansen is ook geen dansen naar normaal menselijke maatstaven.
Meer op SanteLOGie