Grensbewoners over de Dodendraad
Op donderdag 16 oktober (20 uur) komen Herman Janssen en Frans van Gils in CultuurSpoor Best een lezing verzorgen over de Dodendraad, een grensversperring onder hoogspanning uit WO1.
De Duitse bezetter sloot van medio 1915 tot november 1918 heel de Belgisch-Nederlandse grens af met een elektrische draadversperring onder ongeveer 2.000 volt: de Dodendraad. Deze dodendraad liep van Knokke tot Gemmenich (van Cadzand tot Vaals). Hij heeft minstens een duizendtal mensenlevens gekost.
Herman Janssen en Frans Van Gils, twee leden van heemkundekring Amalia van Solms (Baarle-Nassau-Hertog) en van de heemkundige werkgroep Zondereigen (een gehucht van Baarle-Hertog), vertellen aan de hand van 230 unieke foto’s over de Duitse inval, de bezetting, de grensbewaking, het oprichten van de dodendraad en de gevolgen ervan voor de grensbewoners. Over het smokkelen van voedingswaren, rekruten voor het Belgische leger en brieven van en naar het front. Over de spionage en het verzet tegen de Duitsers. Over familieleden die elkaar jarenlang niet meer zagen.