Who's Online
4 visitors online now
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
september 2014
Z M D W D V Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Archive for september 19, 2014

Toch moord na ontsnappen gevangene ‘Arnhem’

In de literatuur over de Slag om Arnhem vonden we overtuigende aanwijzingen, dat de Duitsers zich in het algemeen hielden aan de Conventie van Genève, waar het de behandeling van krijgsgevangene betrof. Dat neemt blijkbaar niet weg dat er incidenteel toch oorlogsmisdaden zijn gepleegd.

Meer

Referendum als lesje voor centraal gezag

fryslanDe Friezen (vertegenwoordigers van de Fryske Nasionale Partij) zijn donderdag in Schotland gaan kijken naar het referendum. Een kiesfestijn dat zoals bekend is uitgelopen op een mislukking voor de nationalistische fanatiekelingen.

Zouden de Friezen het ook wel eens willen proberen – zich los te maken van het Koninkrijk der Nederlanden? Daar zijn natuurlijk de afgelopen week weer de nodige grappen over gemaakt. Helemaal niet, zo begrijp ik uit een opinie-artikel van twee statenleden van de FNP in de Leeuwarder Courant. Maar een referendum, dat zou toch wel z’n nut kunnen hebben, zo hebben de Friezen van het Schotse ‘experiment’ geleerd: als lesje voor het arrogante centraal gezag.

Read the rest of this entry »

Sluip- en ontsnappingsmiddelen

omwikkelde_schoen
In een van de vitrines van het Airbornemuseum in Oosterbeek is deze schoen met stof omwikkelde hak te zien, gebruikt door een Britse soldaat, die zich hierdoor tijdens de operatie Market Garden  ‘onhoorbaar’ door de straten kon voortbewegen. Links: rollen wit lint dat in de nacht van 25 op 26 september 1944 werd gebruikt om de Britten in het pikkedonker naar de oever van de Nederrijn te geleiden, vanwaar ze naar het zuiden (Driel) ontsnapten.

‘De Bekentenis van Adrià’ prachtig verwarrend

Boekbespreking door Sante Brun


Als je na 677 pagina’s nog één bladzijde omslaat, begrijp je waarom je soms tijdens de lezing van het boek de draad een beetje kwijt was. Daar volgen drie pagina’s klein gedrukt, keurig ingedeeld in tijdperken, de ‘dramatis personae’ van De bekentenis van Adrià, geschreven door Jaume Cabré. Ik kende die hele Jaume niet, maar hij blijkt een van de belangrijke schrijvers van Catalonië te zijn en schrijft dan ook in het Catalaans. Gelukkig is er een Nederlandse vertaling voorhanden, die van goede kwaliteit is.

cabre

Read the rest of this entry »

Eerbetoon aan een vader

Het was op 19 december 1903 dat mijn vader werd geboren in het dorpje Fanna in de toenmalige provincie Udine, tegenwoordig Pordenone, in het Noordoosten van Italië.

Meer op SanteLOGie

Amsterdamse sportwethouder Eric van der Burg:

Ik zat met de nodige zenuwen in de buik te luisteren.

(SBS6/HvNL – Amsterdam EK-locatie 2020)