Archive for augustus 21, 2014
Achterom kijken 58
In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961), maar ook wel in het buitenland. Meer info hierover. Klik op de foto voor het originele exemplaar. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken. © Guido t’ Sas |
Interieur van een plantershuis in Indonesië
In 1995, een jaar nadat ik met VUT was gegaan, maakte ik een reis van drie weken door Indonesië (Sumatra, Java, Bali). Tevoren had ik de roman Heren van de Thee van Hella Haasse gelezen. Dit en het feit dat diverse ooms van mij in het toenmalige Nederlandsch Oost-Indië hadden gewoond en gewerkt, vormden een stimulans om uit te kijken naar sporen van de koloniale tijd. Hier het ‘Hollands’ interieur van een plantershuis in de Preanger, de hoofdlocatie van Haasses roman.
Cultuurprofessor waarschuwt Cranendonck
In de discussie rond het megalomane bouwplan (theaters, museum, feestzalen etc) voor het Hof van Cranendonck heeft bijzonder hoogleraar Cultuur in Brabant aan Tilburg University dr. Arnoud-Jan Bijsterveld –> een ernstige waarschuwing laten horen. In een brief aan de bewoners van de gemeente Cranendonck wijst hij er op, dat de verwezenlijking van dit bouwplan het karakter van Cranendonck ernstig zal aantasten en roept hij bestuurders en burgers op samen stelling te nemen tegen het plan zoals dat op papier vorm heeft gekregen.
De tweeëntwintigste (en laatste?) Montalbano
Boekbespreking door Sante Brun
Salvo Montalbano, veruit de meest eigenwijze commissaris van politie uit de politie-literatuur, heeft, als ik me goed herinner, al een paar keer eerder ontslag genomen, dikwijls uit walging over zijn vak en ook over de ontoereikendheid van de politietaak ten opzichte van de Siciliaanse maffia en niet te vergeten de concurrentie: de Carabinieri. Maar daar kwam hij in de loop van hetzelfde boek steeds weer van terug.
De tweeëntwintig Montalbano’s, van Andrea Camilleri en uitgeverij Sellerio in Palermo, in volgorde van verschijnen. Middenin de laatste twee, De Slangenkuil en De Modderpiramide.
De lezer van de tweeëntwintigste Montalbano van Andrea Camilleri – bij leven en welzijn komende december 89 jaar – voelt al een zekere verontrusting opkomen bij deze aflevering, La piramide di fango, de Modderpiramide. Read the rest of this entry »