Wie is online
7 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juli 2014
Z M D W D V Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Archive for juli, 2014

Dahlia’s en ballonnen van wansmaak

J.C.M. van der Schoot


Een van de ontwerpen voor de wagens in het aanstaande bloemencorso in Zundert bestond uit een exploderende Boeing 777. Het ‘dahlia-vliegtuig’ zou tijdens het corso herhaalde malen ‘exploderen’. De leiding van het corso heeft dit ontwerp laten aanpassen, want ‘dit kan gezien de recente ramp nu echt niet meer’. Read the rest of this entry »

Aanpassing plan Klompenfabriek

Nu al geruime tijd geleden is gebleken dat het oorspronkelijke plan Klompenfabriek (onderdeel van het bestemmingsplan Heivelden c.a.) dat voorzag in de bouw van zogenaamde rietkappers, te duur is om succesvol te kunnen worden, heeft de projectontwikkelaar een aanpassing bij de gemeente voorgesteld, die nu door het college van B en W ter inzage is gelegd.

Read the rest of this entry »

Meer weten over de herrijzenis van Nederland

Na de bevrijding: ‘Het boek is beter’

na_de_bevrijding

Een geschiedenisboek is waardevol als het je iets vertelt wat je nog niet weet. Zo’n boek is Na de bevrijding van Ad van Liempt. Het gaat over Nederland na Wereldoorlog 2, nog voordat de eigenlijke wederopbouw op gang kwam. Het heeft dan ook als ondertitel: ‘De loodzware jaren 1945-1950’. Laat ik het maar meteen zeggen: het is een boek dat je maar moeilijk terzijde kunt leggen. En daarvoor hoef je niet ‘van voor de oorlog’ te zijn. Tegen jonge mensen zou ik willen zeggen: hier heb je wat aan.

 

Read the rest of this entry »

De garderobe van de emotie

Op de een of andere manier voel ik me beter thuis in 1977. Toen ik net zo min tevreden was over de gang van zaken – misschien is het de terugblik: toen vond ik het óók niks, maar terugkijkend vind ik geweldig, het is er dus allemaal niet beter op geworden.

Meer op SanteLOGie

Hoofd en hart in barre tijden

Het hoge woord is er uit: op de dag dat het precies honderd jaar geleden is dat keizer Franz Joseph (die van Sissi) een brief ‘an meine Völker’ schreef, waarin hij bekend maakte dat die volken in de gelegenheid werden gesteld om te gaan sneuvelen aan het front van de Eerste Wereldoorlog, weten we ook zeker dat oorlogvoeren en vooral sneuvelen een rechtse hobby is.

Meer op SanteLOGie

Rondvaarttram

Een randstedelijk talent voor Friesland

Grappig, die benoeming van Ton F. van Dijk tot CEO van KH2018. CEO (Chief Executive Officer). Van wat? Van Culturele (met c) Hoofdstad 2018. Leeuwarden dus. De Leeuwarder Courant meldt dit zonder met de ogen te knipperen.

Meer op Manieren

Achterom kijken 55

In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961), maar ook wel in het buitenland. Meer info hierover. Klik op de foto voor het originele exemplaar. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken. © Guido t’ Sas.

Schaapskudde in de Ardeche, 1979schaapsherder_in_de_ardeche

Wie er op vakantie nog een tegen komt, gelieve het mij te melden: een schaapskudde. Ik zag er trouwens een, hoog in de Alpen tijdens de passage van de Tour de France. Deze foto is van 1979 in de Ardeche. In een min of meer arcadisch landschap, zodat het beeld even goed van een eeuw eerder had kunnen zijn.

Een ‘echte militaire missie’?

Inmiddels werkt de Nederlandse regering, samen met die van Australië aan fase 2, de beveiliging van het rampgebied in Oost-Oekraïne, opdat de onderzoekers aan hun gigantische taak op een terrein van 35 vierkante kilometer kunnen beginnen. Het gaat er in de eerste plaats om, de Veiligheidsraad unaniem achter de hiervoor benodigde resolutie te krijgen. Me dunkt dat dit de ultieme kans voor de Russen is, hun goede wil te tonen. Want het blijft een hondsmoeilijke situatie met het onvoorspelbare optreden van vaak ongeorganiseerde, zwaar bewapende bendes.

Meer op Manieren

Veel vragen, weinig antwoorden

Het over het algemeen zalvende betoog van NOS voice over Jeroen Overbeek was toen al ruw onderbroken door een verslaggever die, buiten beeld, opmerkte dat er ‘natuurlijk’ met de veertig grafkisten uit Charkov méér dan veertig lichamen naar Nederland waren gekomen, er is nog niemand geïdentificeerd.

Meer op SanteLOGie

Rouwstoet passeert Best

rouwstoet
Onder volstrekte stilte passeerde de rouwstoet om 18:10 uur via een schoongeveegde A2 Best. De viaducten bij de op- en afritten stonden volgepakt met mensen, van wie sommigen er wel twee uur wachten voor over hadden.

Read the rest of this entry »

Zwelgen in andermans leed

Wat ik nu ga doen is heel gevaarlijk.

Ik ga jullie vertellen hoezeer ik nogal moet braken van de golf van affectparasitisme die over Nederland spoelt. (Het is overigens ruim vier jaar geleden dat ik een stukje schreef waarin die mooie aandoening ook genoemd werd: toen betrof het de ramp met een vliegtuig van Air Afriqiya in Libië.)

Meer op SanteLOGie

Ongevraagde SMS-diensten (vervolg)

Wat betreft de oplichterij van ongevraagde SMS-diensten waarover ik onlangs schreef, kan ik nu melden dat telefoonprovider T.Mobile de kwestie correct heeft afgehandeld. De betrokken dienst is (voor de zekerheid) definitief geblokkeerd en de schade, opgelopen tot maar liefst 87 euro, wordt vergoed.  Nogmaals, kijk goed uit, zeker als je met vakantie in het buitenland met vakantie bent, want dan tikt het extra aan,

Zie Manieren van 16 juni

MH17, een lied voor de doden

M’lissa, een 17-jarige singer-songwriter uit Valkenswaard, maakte dit lied voor de slachtoffers van de ramp.

Read the rest of this entry »

Een bedrieglijk gevoel van veiligheid

Als ik in zo’n vliegtuig zit voel ik me doorgaans veilig. Met name wanneer je een timelapse ziet van de landingen van één dag op een middelgroot vliegveld kun je weten: de toestellen zijn veilig en bestand tegen onder andere slecht weer. En vooral: wat zijn het er véél! Je hoort wel eens dat het onderhoud bij sommige, misschien wel alle maatschappijen te wensen overlaat, en dat er wel eens door een onweersbui heen wordt gevlogen als dat een paar emmers kerosine scheelt. Maar niettemin: veel veiliger dan in een vliegtuig kun je niet zijn.

Meer op SanteLOGie

Rouw

rouwThe New York Times, door velen beschouwd als de meest gezaghebbende krant ter wereld, bevatte gisteren een artikel ‘Nederland feest gewoon door’. Verbazing over een ontoereikend geachte rouwverwerking bij ons.

Meer op Manieren

<- Rouw in de Bestse woonwijk Heivelden, 23 juli 2014.

Een ander beeld

298 vragen

Dit is nog lang niet afgelopen

Alexander Pleijter, een journalist die ik zeer respecteer, signaleerde dit weekeinde op Twitter een frappant staaltje van incompleetheid in de berichtgeving rond het rampterrein in Oost-Oekraïne. Een foto van een separatist die een knuffel van een omgekomen kind omhoog houdt. Schande! Maar die foto is niet het hele verhaal.

Meer op Manieren

De verjaardag van Leo Herberghs

Vandaag is de negentigste verjaardag van de Limburgse dichter Leo Herberghs. Drie fans van Leo hebben een feestje georganiseerd dat zich hier in de buurt afspeelt en dat me wel gezellig lijkt; het is inclusief een wandeling langs de ‘slibvijvers’ van twee voormalige kolenmijnen en een bezoek aan Kasteel Strijthagen, waar ik ooit kennismaakte met de schilder Aad de Haas, die er toen woonde.

Meer op SanteLOGie