Archive for mei, 2014
Wat het eiland ook nog heeft
De bewoners van het eiland, die bijna zonder uitzondering van het toerisme leven, munten uit in vriendelijkheid. Niks stress, terwijl het hier toch al volop hoogseizoen is. Aan de lunch zijn we vanmiddag geënqueteerd. Gauw even geventileerd dat de airco verwarmt in plaats van koelt (wat op zich niet zo héél erg is, want L. is daar allergisch voor), dat een zonwering op het balkon ontbreekt en dat de wc-pot los staat. Oeps. Verder alles goed? Alles goed, hoewel…
Meer op Manieren
Een subtropisch eiland dat alles heeft
Scheiss drauf! Hooligan-achtig griezelig nationalistisch groepsgedrag.
Het is een subtropisch eiland, dat alles heeft. Overweldigende natuur, boerderijtjes met eigen windmolens (bij ons toekomstmuziek), in tamelijk vervallen staat, dat wel. Hoog rotsgebergte, waarvan de hellingen zijn begroeid met olijf- en sinaasappelbomen – aan de boom gerijpt zijn ze het lekkerst, zo blijkt weer. En zelfs aardbeibomen, al lijkt dat een contradictio in terminis. Van de vruchten kun je aangeschoten raken.
Meer op Manieren
Hongarije
Sante Brun zet zijn reis door Midden-Europa voort en zwerft nu door Hongarije.
Meer op SanteLOGie
Een stad van vriendelijke mensen
Boedapest is een stad van vriendelijke voorkómende mensen. Ze trekken een verdrietig gezicht als je vraagt of ze Engels of Duits spreken. Een enkeling kent wel iets anders dan Hongaars en spreekt ons dus zelf aan in het Engels, naar welke halte van de metro zijn we op zoek, wil hij weten en hij wil al meelopen naar de plek waar lijn 3 stopt, richting Nagyváros Tér.
Meer op SanteLOGie
Horecagezeik
De Bredase horeca – geliefd weekeind-doel van Rotterdammers met veel lawaai – wil het ingaan van de zomertijd voortaan gecompenseerd hebben. Nee, niet met geld, al is het daar natuurlijk wel weer naar te herleiden.
Meer op Manieren
Boedapest
Sante Brun vervolgt zijn camper-reis door Midden Europa en is nu in Boedapest: ‘Wandelend door deze loeiende wereldstad word je geconfronteerd met Big Brother zelf: Orban, de premier van Hongarije, want daar zijn we inmiddels, al zegt Orban zelf Magyarorszag tegen zijn land (en tegen Nederland heel oneerbiedig Nemetalföld, Duitse Laagvlakte.) Voornaam is niet nodig, argumenten ook niet. Op de enorme affiches kijkt de man je met zijn arrogante, laatdunkende oogopslag aan, naast hem slechts deze woorden: Orban, 25 Majus. Onderaan in kleine letters de naam van zijn partij: Fides. Hongarije doet ook mee aan de Europese parlementsverkiezingen. Hopelijk met positieve bedoelingen.’
Meer op SanteLOGie – Lees ook: Bratislava
Achterom kijken 49
In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961). Meer info hierover. Klik op de foto voor het originele exemplaar. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken. © Guido t’ Sas. |
De Bibliobus, 1979
De Bibliobus van de Provinciale Bibliotheekcentrale Noord-Brabant in het Kempische dorpje Casteren in 1979. Motorisering, digitalisering en bezuinigingen hebben tot het verdwijnen van deze mobiele bieb voor het platteland geleid.
Praag
Omdat mij wel eens voor de voeten geworpen wordt dat ik erg veel te klagen heb, wilde ik daar vandaag weer eens volledig aan voldoen, maar toch eerst laten blijken dat ik inmiddels met volle teugen geniet van wat Praag zoal te bieden heeft.
Meer op SanteLOGie
Het nakijken
Margriet Oostveen, columnist:
Dat Ilja Leonard Pfeijffer voor zijn roman La Superba de Libris Literatuurprijs heeft gekregen is hem van harte gegund, al was het alleen maar omdat ik een zwak heb voor langharige volumineuze auteurs die zich ter bevordering van de verkoop totaal ontspannen piemelnaakt laten fotograferen, gewoon gezellig op de groezelige bank thuis.
(nrc.next)
De beste
De beste van dit en de beste van dat. Dit soort ‘wedstrijden’, vaak een vorm van ‘nieuwsmakerij’, die doorgaans haar hoogtepunt beleeft tegen de jaarwisseling, ik moet er niet veel van hebben. En als steeds dezelfde wint, wordt het al helemaal saai. Of je daarom zo’n wedstrijd moet afschaffen, zoals bij het mondiaal gesputter rond de hegemonie van de Nederlandse hardrijders op schaats, is vers twee. Dan is het natuurlijk even niet aan de orde.
Meer op Manieren
Achterom kijken 48
In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961). Meer info hierover. Klik op de foto voor het originele exemplaar. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken. © Guido t’ Sas. |
De opkomst van de kleurenfotografie, 1960
Rond 1960 kwam de kleurenfotografie ook voor semi-professionelen en amateurs in zwang. Nee, geen afdrukken, maar dia(positieven), die werden ingeraamd, tussen twee stukjes glas. Daarvoor werden zogenaamde omkeerfilms gebruikt. Je kreeg dus geen negatieven.
Een reis door Midden-Europa
We zijn een uur of zes, zeven in Praag en al diverse keren op grootsteedse, of misschien ook Oud-Oosteuropese wijze financieel bij de neus genomen.
Meer op SanteLOGie
Kermisbond keert zich tegen maximale ritprijzen
Kwestie in Best ‘niet aan de orde’
Kinderattractie op de Bestse kermis.
De Bond van Kermis-bedrijfshouders BOVAK, is een actie gestart tegen het door gemeentebesturen bepalen van maximale ritprijzen. Dit blijkt uit een artikel in de noordelijke dagbladen (o.m. Leeuwarder Courant). Maximale ritprijzen gelden ook al meer dan twintig jaar in de gemeente Best, die daaraan de populariteit van haar kermis in juli zegt te danken. Verandering van de situatie is dan ook volgens Best niet aan de orde.
De nieuwsgierigheid wint…
Achter de moeders verschuilen zich eerst nog de kalveren. totdat ook die hun nieuwsgierigheid niet meer kunnen bedwingen en achter de ruggen van de koeien om een hoekje komen kijken. 6497 is het brutaalst. Heeft prachtige weerborstels. Alleen die gele flappen… het zou niet moeten mogen.
Foto © Jan van de Ven
Spanning voor en achter ‘De Draad’
Jeugdboek over Wereldoorlog 1
Reconstructie van de elektrische draad op de grens bij Budel.
De schrijver van jeugdboeken Hans Kuyper kreeg van zijn uitgever Leopold het verzoek, ‘n boek te maken over Wereldoorlog I. Dat ligt, honderd jaar na het begin van het drama, waarschijnlijk goed in de markt. Het resultaat is er: volop spanning voor en achter Den Draad, het onder stroom staande ‘hekwerk’ tussen bezet België en het neutrale Nederland. Een Dodendraad. Read the rest of this entry »
Hugo Hoes, mediajournalist, over Radio 1:
Voor een groot deel is de invulling gebaseerd op de positieve ervaringen die zijn opgedaan tijdens de goed beluisterde en gewaardeerde omroepbrede ‘Sportzomer’ in 2012 met duopresentatie en veel muziek.
(vpro gids) Zie ook: Vitriool over Radio 1
Teeven trekt z´n keutel in
Ik heb het altijd ´n nogal gore uitdrukking gevonden, maar wel ´n rake. Teeven trekt z´n keutel in. Want wat moet je anders denken van het achterhoedegevecht rond het kinderpardon, dat Den Haag nu weer van het echte regeren afhoudt?
(Gesproken column, Omroep Best, 14.05.14, 18:10 uur.)
Meer op Manieren
Als de wiedeweerga…
Een goede vriend, Harry is zijn naam, schrijft me naar aanleiding van mijn stukje, getiteld Poep aan de knikker: ‘Ik raad je aan de test als de wiedeweerga op te sturen, want darmkanker krijgt op den duur iedereen, net als prostaatkanker. Of je zou moeten redeneren: ‘Ik hoef geen honderd te worden, ik zie tegen die tijd wel wat er met me gebeurt.’ Ik kan je verzekeren dat de palliatieve ellende die dan op je af komt, ellendiger zal zijn dan vagevuur en hel samen.’
Meer op SanteLOGie