Archive for februari, 2014
Vliegende bommen
De V1 (Vergeltungswaffe 1) die deze week in Kruisland is opgegraven, was eigenlijk het eerste onbemande vliegtuig. Geen raket, maar ze had wel een ‘vlammende pijp’, meestal aan de zijkant, In 1944-‘45, na de bevrijding van het zuiden, kregen wij ze over ons heen, als ze vanuit Den Haag richting haven van Antwerpen werden gestuurd. We noemden ze vliegende bommen.
Meer op Manieren
De Narrekap gaat Shakespeare spelen
De Bestse toneelvereniging De Narrekap gaat Een Midzomernachtsdroom van William Shakespeare spelen, in een bewerking van Peter Stax. De première is op zaterdag 20 september in ‘t Teaterke. Daarna volgen in de weekends daarop nog zes voorstellingen. De regie is in handen van Eef Goudsmits.
Info: narrekap.nl
Carnaval was restjes opeten
Zoals de moslims na afloop van de Vastenmaand Ramadan een dol feestje vieren, zo was het bij de katholieken ooit gebruikelijk om de avond voorafgaande aan de zesweekse vastenmaand een zo chaotisch mogelijk verloop te laten hebben. De Veertigdaagse Vasten was een logisch gevolg van het feit dat er van de vorig jaar aangelegde wintervoorraden weinig over was.
Meer op SanteLOGie
Ed Sullivan is dood, leve de Beatles
‘The Beatles – The Night That Changed America’. Dat was dus op 9 februari vijftig jaar geleden, toen The Fab Four in de Ed Sullivan Show optraden. De claim met al die hoofdletters sloeg, weten wij met onze kennis van achteraf, absoluut nergens op. Daarna begon bijvoorbeeld de Vietnamoorlog pas goed op gang te komen, en ging nog een jaar of elf door.
Meer op SanteLOGie
Osschot
Osschot. Dit is geen verbastering van de plaatsnaam Oirschot maar dialectische weergave van het Belgisch-Kempische Aarschot, een stadje, niet ver van Mechelen. Wij logeerden daar dit weekeinde in ‘s Hertogenmolens, een complex watermolens uit de zestiende eeuw op een kunstmatig eiland in de Demer, dat op liefdevolle wijze tot hotel is gerestaureerd.
Gevelrestauratie in België –>
Meer op Manieren
Nijmegen 1944
Lange tijd heb ik het, tussen mijn zesde en mijn zestiende jaar, volgehouden dat ik in de laatste week van februari 1944 samen met wat vriendjes uit de straat waar ik woonde, als ploeg werd ingezet om met schop en riek losse menselijke lichaamsdelen van de Nijmeegse straten te scheppen en op een open vrachtwagen te deponeren.
Meer op SanteLOGie
Lijsttrekkersdebat
Het uitzicht op zee
Het Journaal had zowaar twee buitenlandse toeristen gevonden op het Noordzeestrand; beide zagen het niet zo somber in met de plannen voor windmolenparken langs de kust. Hun mening – geen idee of ze representatief zijn – wordt niet gedeeld door de middenstanders die het strand exploiteren als broodwinning.
Meer op SanteLOGie
Achterom kijken 37
In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961). Meer info hierover. Klik op de foto voor het originele exemplaar. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken. © Guido t’ Sas. |
Perskamer Brabants Provinciehuis, 1970
Dit is de Perskamer in het Brabantse Provinciehuis anno 1970. De journalist die daar op een dikke schrijfmachine zit te werken is Toon Kloet, een leven lang redacteur van het West-Brabantse dagblad De Stem (sinds de fusie met het Brabants Nieuwsblad BN-DeStem). De perskamer als accommodatie voor de provincieredacteuren/statenverslaggevers is uit de tijd.
De afdaling van de Olympus
Van sport snap ik weinig. Van sportliefhebbers nog minder. Dus je kunt dit stukje net zo goed overslaan. Kan trouwens altijd: ik schrijf ze voor mezelf.
Bij voetballen begint het al: de 22 miljonairs op het veld hebben er steeds minder zin in, en verliezen daardoor – nou ja, niet alle 22 natuurlijk, hoogstens de helft. Dan lees je de volgende dag in de krant: na zes keer achter elkaar verloren te hebben, is de trainer ontslagen. Terwijl de trainer de enige is die niet verliest, denk ik dan met mijn pseudo-nuchtere hoofd.
Meer op SanteLOGie
Grootstedelijk
Het Eindhovens Dagblad heeft deze week gebombardeerd tot Week van de Binnenstad. Het is niet meer en niet minder dan een journalistiek thema, waarbinnen een serie artikelen met veel grafisch geweld wordt gewijd aan de winkelstad en haar actuele problematiek. Die wordt gekenmerkt door leegstand en (dreigende) verloedering, waaraan uiteraard het veranderde koopgedrag (internet) debet is. Eindhoven staat daar niet alleen in. Maar uit recente cijfers blijkt, dat de leegstand in het centrum als ‘boven gemiddeld’ moet worden beschouwd.
Meer op Manieren
Op z’n kop
Carnaval is in aantocht, dat is de wereld op z’n kop. Zoals hier Hotel Central aan de Markt in Den Bosch, gespiegeld in een plas water. Foto © Jan van de Ven
De uit Limburg opstijgende poeplucht
Een kleine ergernis die elke ochtend weer toeslaat, de laatste weken. Al eerder schreef ik hier over mijn bevindingen sinds ik weer een half jaar een abo heb op het Limburgs Dagblad: iedereen die wel eens de provincie Limburg doorkruist heeft, of er met een vliegtuig overheen is gevlogen, of, sterker nog, wel eens een nacht geslapen heeft, wordt in de krant meteen gebombardeerd tot Limburger.
Meer op SanteLOGie
Fotowedstrijd bij 50 jaar Bestse Bibliotheek
Op bovenstaande foto uit 1980, eerder gepubliceerd in de rubriek Achterom kijken, is op de achtergrond de toenmalige huisvesting van de Bestse bieb aan de Raadhuisstraat te zien.
In april 2014 bestaat bibliotheek Best 50 jaar. In dat kader start de fotowedstrijd ‘Best: verleden-heden-toekomst’. Het beeld van 50 jaar Best staat hierin centraal.
Muzikale duizendpoot
In de Marktstraat in Eindhoven maakt een Bulgaar muziek. Accordeon hier, maar even daarvoor nog, was het trompet en straks is het misschien gitaar. Een muzikale duizendpoot, die zich door de regen niet laat kisten. Foto © Jan van de Ven
Voor de kiezen
Dat hebben we toch maar weer voor de kiezen. Nee, niet voor de kiezeR, maar voor de tanden, wat zoiets betekent als: er wordt iets van ons verwacht. Een daad, een karwei. We moeten naar de stembus.
Meer op Manieren
(Gesproken column Omroep Best, radio, 12.02.14 en Omroep Best TV, 06.03.14)
Mijn eerste filmster(retje)
Aan een biocoopfilm was ik nog lang niet toe. Eigenlijk hadden we alleen nog maar de radio. Maar Shirley Temple (1928-2014) met haar Lollipop behoort tot mijn vroegste jeugdherinneringen. Fenomenaal, in een tijd toen het woord communicatie nog niet eens bestond. Die kerels in het filmpje zitten wel veel met hun handen aan dat kind. Zou nu niet meer geaccepteerd worden.
Tegen het algemeen cynisme
Geraniums die in plaats van binnen in het donker gewoon op het balkon hebben overwinterd.
Omdat ik al een paar keer zachtjes achter een struikje heb staan braken (en de boel keurig heb opgeruimd in een hondenzakje, dat spreekt) wegens het zielloos cynisme waaraan de natie zich heeft overgegeven en daarnaast de eindeloze dagen en nachten die het parlement besteedt aan het wegjagen van bewindslieden – alsof het een vorm van tennis betreft – in plaats van te komen met ideeën en plannen waar de goegemeente wat aan heeft, daarom allemaal ga ik het eens even niet over spionage, miljarden en ontslagen hebben, maar over de vroege lente.
Meer op SanteLOGie
‘Gemeenten nemen groot risico met Windows XP’
Lokale overheden lopen na 8 april grote risico’s door het voortgaande gebruik van Windows XP. Veel gemeenten moeten de overstap naar een ander besturingssysteem nog maken, schrijft de gespecialiseerde website Computerworld. Ook de innovatieve gemeente Eindhoven is nog volledig afhankelijk van Windows XP. Het gaat hier om ongeveer 2500 werkplekken. "We weten dat het onderhoud hierop eindigt en zijn op dit moment bezig met een migratie naar Windows 8", laten de medewerkers van het Perscentrum van de gemeente aan Computerworld weten.