Wie is online
3 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
december 2013
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

De Bestse burgemeester tijdens de oorlog

groffen001

In een programma De Nalatenschap van Omroep Max, vanavond op Nederland 2, 19:55 uur, komt zijdelings Ludovicus Groffen ter sprake, burgemeester van Best van 1941 tot 1944.

Dat gebeurt aan de hand van de nalatenschap van zijn dochter Mieke.

Was Groffen een NSB-burgemeester? Dat is nimmer opgehelderd. Vast staat dat hij eerder voor de Bestse burgerij dan voor de Duitsers heeft gewerkt. Na de oorlog nog politiek actief, is hij door zijn tegenstanders beentje gelicht.

 

De eerste naoorlogse burgemeester, Guido Notermans, heeft Groffen nog in 1962 verdedigd en ervoor gezorgd dat zijn olieverfportret een plaatsje kreeg in de ‘burgemeestersgalerij’ in de toen nieuwe raadszaal.

Jean Coenen wijdt in zijn boek over de geschiedenis van Best, Te Best Wart een uitvoerige passage aan Ludovicus Groffen.

2 Reacties op “De Bestse burgemeester tijdens de oorlog”

  • Guido:

    De uitzending stelde me teleur. Een letterlijk rommelige vertoning waarin het Eindhovense huis van de op 84-jarige leeftijd vereenzaamd overleden Mieke Groffen werd geïnspecteerd. Aanleiding: Mevrouw Groffen’s nalatenschap ging naar Plan Nederland (voorheen Foster Parents).

  • Johan:

    Nalatenschap is een goed programma, maar waarom dit alles laten zien, iemand van 84 jaar ziek etc. Kan ook niet alles bijhouden. Misschien wilde ze niet geholpen worden. Maar ruim het eerst op en laat dan zien wat je wil laten zien. Ik zou denken dat meer mensen hun nalatenschap niet meer geven nadat ze dit gezien hebben.

Reageer