Wie is online
14 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
december 2013
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Archive for december, 2013

Een knal voor hun harses

Ik wandelde net na een opbouwend gesprek met een dominee naar huis en om mij heen – het was omstreeks 12 uur – dreunde en knalde het, ik had puur geluk dat er geen enkele vuurwerkbom vlak bij me ontplofte en thuis aangekomen had ik al mijn vingers nog en kon ik ook nog redelijk kijken.

Meer op SanteLOGie

Achterom kijken 33

In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961). Meer info hierover. Klik op de foto voor het originele exemplaar. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken. © Guido t’ Sas.

Dan maar een winterfoto uit de oude doos: Ferwoude, 1956

In januari 1956 (de Elfstedenwinter) reed ik met mijn goede collega Arend Wijnsma van het Friesch Dagblad, later voorlichter van de provincie Friesland en te jong overleden, door de Zuidwesthoek van Friesland en stopten we voor deze foto in Ferwoude. Op dat moment werd ik verliefd op Friesland.

Bij gebrek aan winter dan maar een foto uit de oude doos. In januari 1956 (de Elfstedenwinter) reed ik met mijn goede collega Arend Wijnsma van het Friesch Dagblad, later voorlichter van de provincie en te jong overleden, door de Zuidwesthoek van Friesland en stopten we voor deze foto in Ferwoude. Op dat moment werd ik verliefd op Friesland.

Oud

Om tien over half negen, vanmorgen, was in onze wijk de eerste klap te horen. Het is begonnen. Veel plezier. Aan terugblikken op het voorbije jaar begin ik niet. Er is teveel gebeurd, waaraan ik niet herinnerd wil worden. Trouwens, hoe ouder je wordt, hoe meer je geneigd bent met je waterige oogjes verder terug te kijken.

Meer op Manieren

Zonnepanelen (14): het eerste volle jaar

Het is een rond getal, maar geen écht rond getal omdat het alweer wat maanden geleden is dat ik aandacht heb besteed aan de geschiedenis van mijn stroomverbruik, en dus kan ik melden: het is (bijna) de laatste dag van 2013 en de stroomproductiemeter van de zonnepanelen is de 9000 kWh gepasseerd, tegen de huidige prijzen een opbrengst van ongeveer 1900 euro, sinds 14 april 2012.

Meer op SanteLOGie

Vervangend kerstkind

Een Nederlandse toerist vervangt (voor de  foto) tijdelijk het kerstkind in de stal op de Mechelse Markt, nadat het beeldje was gestolen. Het kind lijkt not amused.

Het Nieuwsblad.be

vervangend_kindje

Getwitterd

Veertig minuten radio over Bomans

Het begin klinkt wat infantiel, maar verder is het een uitstekende uitzending, die van vpro´s OVT over Godfried Bomans. Vooral zijn worsteling met het strenge en later afbrokkelende katholicisme en zijn moeizame relatie met zijn vader krijgen veel aandacht.

Enkele dingen worden ontzenuwd: vermeende dronkenschap tijdens het Grand Gala du Disque in 1963 en de veel genoemde relatie tussen Bomans’ verblijf op Rottumerplaat en zijn plotseling overlijden, nota bene een half jaar later.

De link naar dit radioprogramma staat onderaan dit stukje op Manieren.

Lees ook: Is dit bij OVT straks nog mogelijk?

Onnozel

kindermoord_brueghel
Boris van der Ham, oud-politicus (D66) en voorzitter van het Humanistisch Verbond, heeft naar verluidt in een artikel in de NRC gepleit voor ‘omvorming’ van het kerstfeest tot een midwinterfeest, zoals de oude germanen dat vierden. Wat ´n flauwekul. Vandaag is het Onnozele Kinderen, waarbij onnozel staat voor onschuldig. De cultuurfilosofie van Boris van der Ham, die is pas onnozel.

Meer op Manieren

Lenie is niet te stuiten

Lenie ’t Hart wil een tweede zeehondencrèche openen in het zuidwesten van het land, schrijft Waddenpost. De zeehondenmoeder denkt aan Zuid-Holland of Zeeland. In dat deel van Nederland zijn ook veel vrijwilligers actief die huilers en zieke zeehonden helpen. Elk jaar worden ongeveer honderd dieren van de Zeeuwse, Zuid-Hollandse of Noord-Hollandse kust naar Pieterburen in Groningen gebracht.

Een oude discussie is weer aan de orde.

Breda spiegelt zich in zijn haven

Breda at night
Rob van Esch © maakte deze ‘dramatische’ foto van Breda dat zich spiegelt in de een aantal jaren geleden opnieuw gegraven binnenhaven.

Read the rest of this entry »

Vernoemd

Ik juich. Op de valreep van 2014 keert het woord vernoemen in zijn juiste betekenis (voor even?) terug in onze taal.

Meer op Manieren

Olie- en andere bollen

 

‘Manhatan’ van Ruggenberg wordt film

manhatanManhatan, de derde historische jeugdroman van Rob Ruggenberg, wordt een Nederlandse speelfilm. De schrijver heeft het contract vandaag getekend, maar hij mag er nog niet over uitweiden. Het is de bedoeling dat de film in december 2015 haar première beleeft.

Het boek gaat over het begin van New York, toen nog Nieuw Amsterdam geheten en behandelt onder meer de relatie tussen de Nederlanders en de oorspronkelijk, indiaanse bevolking aan de oostkust van Amerika.

Manhatan is bekroond met onder meer de Publieksprijs van de Kinderboekenwinkels.

Rob Ruggenberg heeft inmiddels al vijf jeugdromans op zijn naam staan. Onlangs verscheen, als steeds bij Querido, De Boogschutter van Hirado, dat in het zeventiende-eeuwse Japan speelt. Ook dit boek is uitstekend ontvangen.

Ruggenberg.nl

Jan, een filosoof met een tuin

Eigenlijk had het me moeten opvallen, dat het stil bleef; want de kerstdagen waren altijd wel zo’n moment dat Jan belde, Jan van der Zwaard, die op 23 december op 84-jarige leeftijd overleed. Hij praatte met een mooi bekakt accent, verontschuldigde zich altijd om het feit dat hij me stoorde, waarna ik hem bezwoer dat hij me helemáál niet stoorde.

Meer op SanteLOGie

Intermezzo voor de kerstweek: Pachelbel!

Ook mooi, of…eh…leuk: In de werkplaats

Ode aan de kapel

interieur_kapel2
De jonge priester die op kerstmorgen door Radio 1 werd geïnterviewd, had het er maar druk mee. Drie parochies moest hij bedienen. Drie volle kerken. Eén keer per jaar. Daar kun je al die kerken niet voor in stand houden. De gevolgen van de ontkerkelijking, of moet je in dit jaargetijde eerder van ontkerstening spreken, zijn bekend. Massale sluiting en sloop. Alleen met de kapellen gaat het goed. Beter dan ooit. Zoals met deze, de vroeg zestiende-eeuwse Sint-Annakapel in Heusdenhout. Ooit een gehucht bij, nu een moderne, behoorlijk groene wijk van Breda.

Read the rest of this entry »

Katelijne’s verhaal op Serious Request

Maandagmiddag even na 5 uur kwam Katelijne uit Spoordonk (Oirschot) met haar tamelijk schokkende belevenissen in Ghana op Serious Request. Ze werd hartelijk te woord gestaan.

Liever bloedworst

bloedworst

De maracuja’s, papaja’s, cherimoya’s en carambola’s zien duidelijk de bui al hangen, want zelfs de nachtelijke bezoekers van de afvalcontainers van de supermarkt laten die de komende dagen links liggen, die zijn meer op zoek naar bloedworst en kant-en-klare boerenkool waarvan de uiterste gebruiksdatum inmiddels is verstreken.

Lees verder op SanteLOGie over Toen het nog wel eens echt Kerstmis was.

Achterom kijken 32

In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961). Meer info hierover. Klik op de foto voor het originele exemplaar. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken. © Guido t’ Sas.

Hostiebakkerij, 1960, een voorrecht van religieuzen

hostiebakkerij001

Naast onderwijs en gezondheidszorg, was in de r.-k. wereld het bakken van hosties voor de eredienst tot diep in de vorige eeuw een taak van religieuzen. Met name de hostiebakkerij beschouwden zij als eervol. Het was natuurlijk ook, zoals hier voor Carmelitessen in Drachten rond 1960, een bron van inkomsten.

Read the rest of this entry »

Erwin Olaf, fotograaf:

Als ze me morgen vragen Willem Alexander te fotograferen, zeg ik natuurlijk geen nee. Doe me trouwens Harry en William er gelijk maar bij. En dan Harry graag naakt.

(vpro gids)