Veilig bij de Koninklijke Bibliotheek
Leggers met oudere jaargangen van De Nieuwe Eeuw, landelijk weekblad, in een bestelbus -> van de Koninklijke Bibliotheek. In die krant, uitgegeven in Helmond, schreven mensen als Pieter van de Meer de Walcheren, Max van Poll en Henri t’ Sas. De Nieuwe Eeuw was feitelijk, naar de behoefte van die tijd, een veelzijdig ‘familieblad’ van r.-k. signatuur. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde het zich meer tot opinieblad. Het slaagde er echter niet in het succes van het eveneens r.-k. opiniërende weekblad De Linie te evenaren en verdween in de jaren zestig.
In de eerste helft van de vorige eeuw schreef Henri t´Sas in De Nieuwe Eeuw meer dan duizend ´novellen´, zoals hij ze noemde. De leggers bevonden zich tot vandaag bij een van zijn kleinzonen, die constateerde dat de staat van het bijna 100 jaar oude krantenpapier door verzuring steeds verder achteruitging.
De Koninklijke Bibliotheek miste juist deze jaargangen en nam ze graag over met de bedoeling ze – als zoveel andere kranten – te digitaliseren. Zodoende blijft dit ‘geestelijk erfgoed’ behouden en kan iedereen erbij.
Fantastisch dat deze titel beschikbaar is via de KB en dat het gedigitaliseerd gaat worden. Wie zijn verleden niet kent, snapt niks van het heden.
Ja, al moeten we formeel nog even afwachten, wat het onderzoek van de KB gaat opleveren, heb ik begrepen.
Zo wordt ‘oud nieuws’ weer nieuws.
De KB mailt: Inmiddels heb ik een blik kunnen werken op De Nieuwe Eeuw. Het boekblok van de leggers ziet er nog prima uit; de banden minder, maar dat is vrij gebruikelijk bij deze formaten. Zeker ivm toekomstige digitalisering is leesbare tekst echter veel belangrijker. Ik heb geen zicht op het moment waarop die digitalisering haar beslag gaat krijgen, maar tot die tijd is De Nieuwe Eeuw zeker, zoals u het zelf op de website formuleert: “Veilig bij de Koninklijke Bibliotheek”.