Zwaar teleurgesteld in architectenwereld en in Eindhoven
Chris Manders: ‘Welterusten’
Onder de titel ‘Welterusten Eindhoven’ neemt de architectuur-medewerker van het Eindhovens Dagblad , Chris Manders, vandaag na achttien jaar afscheid. Zijn laatste artikel staat op de achterpagina van de bijlage cultuur, welhaast een symbolische plaats. Manders: ‘Toen ik als architectuur-medewerker begon, had ik de illusie iets positiefs bij te kunnen dragen aan het architectuurklimaat in Eindhoven en de regio. Ik koos voor de kritische koers.’
Manders legt uit, dat hij dit deed omdat hij in zijn vroegere werkkring in het beeldend kunstvakonderwijs had ontdekt, dat kritiek de weg opent naar inzicht , ontdekking en verbetering. Uit zijn artikel blijkt, dat hij hevig teleurgesteld is in menige architect, niet omdat men het in deze kringen vaak niet met hem eens was, maar omdat stelselmatig discussie werd gemeden.
Twitterende wethouder
Zijn uitnodigingen om over zijn kritische opmerkingen nader van gedachten te wisselen, werden vrijwel nooit geaccepteerd. Een voorstel voor een discussie over bijvoorbeeld een belangwekkend onderwerp als de moraliteit in architectuur en stedenbouw vond geen weerklank. Ook bij Gemeentebestuur, ambtenaren en zelfs bij het Architectuur Centrum Eindhoven (ACE) was de animo om belangrijke kwesties in georganiseerd verband ter sprake te brengen, vrijwel nihil. Zo maakt Manders melding van een gespreksavond over het opheffen van Welstand (Commissie Ruimtelijke Kwaliteit), waarbij de toenmalige wethouder demonstratief de discussie negeerde en intussen met Jan en Alleman zat te twitteren.
Architecten wisten Manders te vinden als ze dachten een mooi stuk in de krant te kunnen krijgen. In kleine kring werd er flink op Manders afgegeven als hij weer ‘ns kritische opmerkingen had geplaatst, doch zonder een open discussie aan te gaan met de boodschapper.
‘Nou ja, het is mooi geweest’, concludeert de teleurgestelde architectuur-medewerker. Hoe komt het toch dat het steeds mis gaat in Eindhoven, vraagt hij zich af: ‘ Op het gebied van Design (net geen Design-hoofdstad van Europa), op het gebied van cultuur (verdorie, het werd Leeuwarden), op het gebied van architectuur en stedenbouw (18 Septemberplein, Catharinaplein en nog meer)’.
Hij besluit veelzeggend: ‘Laten we er vooral niet over praten. En alsjeblieft geen kritische beschouwingen. Welterusten Eindhoven’.
En dan krijgt Eindhoven nog wel een ‘Van Goghfietspad‘!
Marc Dubach twittert: Ach gut wat een negatief, zuur stukje weer. Al bij de designweek geweest? Gehoord hoe iedereen vindt dat Eindhoven bruist.
Hoho, wij geven een hartekreet van een achtenswaardig man weer, die er niet om liegt.
Marc Dubach, andermaal: En ik vind dat negatief, eenzijdig en zuur. Liegt er ook niet om.
Kritiek wordt altijd als negatief ervaren, door degene wie de schoen past. Daar gaat nota bene het stuk van Manders over. En, eenzijdig? Leg eens uit.
Marc Dubach: Het is eenzijdigheid troef, gaat alleen in op negatieve dingen. Is geen kritiek maar krampachtig gelijk proberen te halen.
Nog iemand anders een mening? 🙂
Manders….????
Heeft hij corona.
Op grond waarvan stel je deze vraag? Je reageert namelijk op een artikel uit 2013.