Archive for juli, 2013
Achterom kijken 10
In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961). Meer info hierover. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken. |
Wereldberoemd in Nederland, ca. 1960
Tom Manders (1921-1972) was een tekenaar, decorontwerper en komiek die in de jaren vijftig opeens ‘wereldberoemd in Nederland’ werd als de vagebond Dorus. Vooral nadat hij door de VARA naar de televisie werd gehaald. Hij werd BN-er avant la lettre.
Rond 1960 had de Leeuwarder politie de grootste moeite, het publiek in bedwang te houden, toen hij met een stormram een middenstandsfestijn in het Beursgebouw opende. Let ook op de menigte op het balkon van het toenmalige Hotel Amicitia.
Erotisch fietszadel voor de vrouw
Jawel hoor: ‘De Happy Ride maakt van ieder fietszadel een vibrator en moet de berijder een ongekend genot bezorgen.’ Reclame voor een nieuw type fietszadel. Meer op Manieren |
De zingende weduwe
JJ Cale, god hebbe zijn ziel, kende ik niet (de naam wel eens gehoord) en te horen aan de voorbeelden van zijn kunst in het nieuws heb ik daar weinig aan gemist. Maar ja, ik vind Tom Waits ook niks, dus let maar niet op mij.
En nu is Rita Reys ook dood. Zeventig jaar in het vak, Rita Reys, bijna mijn hele leven en ik heb haar maar één keer live gezien, in de Stellakelder in Nijmegen, ik schat omstreeks 1959 of 1960. Ze was er in gezelschap van Michiel de Ruyter, rolstoelberijder en jazzkenner.
Meer op Manieren
‘Onderbroken’ zebrapaden
Bij het geschikt maken van de Bestse rotondes voor het voorrang geven aan zwakke verkeersdeelnemers (In Best auto’s ‘t lest) zijn ook oversteekplaatsen voor voetgangers gemaakt. Alleen, in de Ringweg zijn die zebrapaden visueel onderbroken. Zogenaamde verkeersdruppels lagen in de weg. De veiligheid van de voetganger is niet in het geding. Maar ‘n raar gezicht is het wel.
Ruimte voor lawaai
J.C.M. van der Schoot
Het regent op het ogenblik meer dan ooit klachten over de overlast van het vliegverkeer in de regio Eindhoven. De oefenperiode van de F-16 straaljagers op de militaire vliegbasis werpt zijn ‘geluidsvruchten’ af. De keuze van Defensie om juist hier de oefenvluchten te houden en daarvoor dan ook nog in een periode, waarin de zomervakantie valt, toont wederom aan dat we hier nog altijd te doen hebben met een staat in de staat; een wereldvreemde staat.
Even landing filmen, maar…
Via de website Welingelichte Kringen.
Vette lol op Brénazet
Vette lol met ‘vakantieboer’ Ron op de trekker op het domein van hem en mijn dochter, Brénazet in hartje Frankrijk. Er komen daar veel Nederlandse gezinnen en het is nu hoogseizoen.
Meer op Brénazet
Het menselijk gebrek in korte broek
Het is met lichte tegenzin dat ik de pen ter hand neem om een manifest aangaande de korte herenbroek op te stellen. Maar het zien van de nevenstaande foto hielp me over de drempel. De foto toont weliswaar van alles, maar geen korte herenbroek, maar daar gaat het hier niet om. Het uitgangspunt is: Nederland raakt massaal de schaamte voorbij wanneer de buitentemperatuur boven de 25 graden Celsius stijgt, en al helemaal als de ‘hitte’ enkele dagen aanhoudt.
Meer op SanteLOGie
Vernietiging van toestemming voor Hospice Best lijkt ‘uitstel van executie’
De bestuursrechter in Den Bosch heeft een besluit van de gemeente Best tot het verlenen van toestemming aan de Stichting Bijna Thuis Huis tot het vestigen van een eenpersoons hospice in het appartementencomplex Op ’t Heerbeeck vernietigd. De rechter is hiermee tegemoet gekomen aan de bezwaren van de bewonersvereniging van het complex, maar de gronden waarop deze uitspraak is gedaan geven te denken dat hier waarschijnlijk sprake is van ‘uitstel van executie’.
Achterom kijken 9
In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961). Meer info hierover. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken. © Guido t’ Sas. |
Letterlijk op de gevoelige glasplaat, 1955
Met deze krantenfoto van de Jeugdherberg in Chaam uit 1955 is, afgezien van het onderwerp, iets bijzonders aan de hand. Ze is namelijk gemaakt met een vooroorlogse Voigtländer platencamera. Dit betekent dat het originele negatief (dat eufemistisch gezegd, verloren is gegaan – ik heb het dus in mijn onnozelheid gewoon weggemieterd) als basis een glasplaat had, ongeveer van het formaat van de in de Bredasche Courant afgedrukte foto.
‘Airco uit? Sla treinramen stuk’
Over een hitteprotocol gesproken: Volgens de website DeOndernemer, die dat weer zegt te hebben van RTL Nieuws, zou de belangenorganisatie Maatschappij Voor Beter OV hebben gepleit voor de volgende aanvulling: Conducteurs op treinen dient te worden opgedragen bij uitvallen van de airco, de ramen met het daartoe geëigende hamertje in te slaan.
Meer op Manieren
Boerdonk, Peeland en Verckensweerd
In het onvolprezen tijdschrift voor Brabants heem en erfgoed In Brabant (2013/2) staat een interview met Jan Kerkhof, oud-wethouder van Veghel en fervent voorvechter van het Brabants eigene. Jan woont op een voorouderlijke boerderij in het kerkdorp Boerdonk en tijdens het gesprek komt natuurlijk de toponymische achtergrond van deze plaatsnaam ter sprake. ‘t Heeft niks met boeren te maken meent Kerkhof, want ‘het werd vroeger ook anders geschreven’.
Meer op Manieren
Teveel ozon in Zuid-Oost Nederland
De Europese waarschuwingsdrempel voor ozon (180 microgram per m3) is vandaag in Zuid-Oost Nederland overschreden. Dit blijkt uit het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit. In Oost-Brabant en Noord-Limburg lag de ozonwaarde om 16 uur tussen 180 en 200, in Zuid-Limburg tussen 200 en 220. De Europese alarmdrempel ligt op 240 microgram/m3.
Het Vlaamse dagblad De Morgen meldt dat in België de waarschuwingsdrempel al op 17 van de 41 meetpunten is overschreden. De hoogste waarde (207) werd opgetekend in het Belgisch Limburgse Hasselt, ten zuiden van Eindhoven.
Ongerijmdheden in de komkommertijd
Curieus bericht: een Britse mevrouw beklaagt zich er bij de redactie van een krant over dat heel toevallig zowel haar huwelijk als haar bevalling waren verpest doordat beide samenvielen met huwelijk en bevalling van Kate & William. Zij had liever zelf in de schijnwerpers van driehonderd tv-camera’s gestaan, denk ik. Mens & Hobby, een ijzersterk format.
Meer op SanteLOGie
De laatste katholieke schrijver
Michel van der Plas, zondag op 85-jarige leeftijd overleden, kan worden beschouwd als de laatste katholieke schrijver en dichter. Hij behoorde al vroeg tot de ‘kritische’ jongeren rond de literator Anton van Duinkerken, wiens biografie hij schreef onder de titel Daarom mijnheer, noem ik mij katholiek.
Michel van der Plas en Godfried Bomans.
Ten onrechte, want hij schiep zoveel meer, is Van der Plas onder het grote publiek vooral bekend van zijn documentaire Uit het rijke Roomsche Leven (1963), waarin hij bij veel foto’s met milde ironie de voltooiing van de katholieke emancipatie beschreef.
Meer op Manieren
‘Leve de koning’ kon er niet af
Een Leve de koning kon er niet af, na de eedsaflegging van Filip in het Belgische parlement. Geen gewoonte, denk ik. Wel Vive le roi, maar dan alleen geroepen door het overwegend Waalse publiek tegenover het koninklijk paleis.
Meer op Manieren
Alweer ‘n muur
Zou het niet overal gebeuren, dan zou je haast zeggen dat de gemeente Best gespecialiseerd is in het oprichten van geluidswallen en –muren. Tegen verkeerslawaai en andere vormen van geluidshinder. Deze samengestelde ‘wallen’ langs de tennisbanen moeten straks het woongenot in het plan Schutboom verhogen. Ook aan het voorkomen van ‘lichtvervuiling’ zou het een en ander worden gedaan. Gebleken is dat overlast van het sportpark wel degelijk een factor was waardoor aspirant kopers werden afgeschrikt. En dat kunnen we in deze tijd niet hebben.
Yves Desmet, hoofdredacteur De Morgen:
Niet dat er morgen een republikeinse opstand moet worden verwacht, maar evenmin heerst er in dit land de Oranjegekte die ik eind april in Amsterdam mocht meemaken, en die bijzonder dicht de massahysterie benaderde.
Al die meninkjes
En opeens vind ik dat allemaal geen aanknopingspunten meer voor een ironisch, sarcastisch of voor mijn part verdrietig gestemd stukje. Een stukje met een meninkje. Ineens zie ik de belachelijkheid van altijd maar een mening te hebben en die te ventileren.
Meer op SanteLOGie