Archive for juni, 2013
Gooi Eindhovense stadspas maar weg
Inwoners van de randgemeenten, waaronder Best, kunnen vandaag hun Eindhovense stadspas wel weggooien. De gratis bus vervalt namelijk al op 1 juli. Dit blijkt uit een brief, gedateerd 25 juni, van de gemeente Eindhoven aan de houders van zo’n pasje. De randgemeenten zijn niet bereid gebleken, in de financiële tekorten te voorzien.
Het 40-jarig printerschandaal
Hoe lang duurt dit schandaal nu al voort? Kan goed veertig jaar zijn. Vanmiddag weer eens naar de Milieustraat gereden met en grote doos,, waarin, afgezien van plastic en piepschuim, een nog goed functionerende laserprinter van het merk Brother.
Verder op Manieren
Van oude mannen en bergaf fietsen
Degenen die nu al voor de tv zitten om naar de Tour de France te kijken, hebben daardoor geen gelegenheid dit stukje te lezen en dat is maar goed ook. Want ik geloof er niks van dat er niet meer gedoopt wordt.
Meer op SanteLOGie
Over Provinciale bestuurders en hun dwingelandij
J.C.M. van der Schoot
Er was ‘ns een Brabantse Gedeputeerde, die af en toe dacht dat hij het in zijn eentje voor het zeggen had. Deze Provinciale bestuurder zei in 2003 in een interview bij zijn aantreden, dat hij best eigenwijs was, maar dat hij ook open stond voor tegenspraak. Dat stond hij dus niet.
Honderdste Tour: een smaakmaker
Of je nu wil of niet, je zult kijken…
Politie toont beelden woninginbraak Best
De politie heeft beelden online gezet van een op 18 februari gepleegde woninginbraak aan de Sophiastraat in Best. De beelden zijn afkomstig van camera’s die de bewoners zelf in de woonkamer hadden opgevangen. Het politiebericht is vergezeld van een tipformulier.
Groen voor Tourverslaggeving NOS
Morgen start de 100e Tour de France op Corsica. De NOS doet als vanouds verslag. Dat was na de onthulling van de dopingschandalen sinds de jaren negentig niet vanzelfsprekend. Ook Mart Smeets, die ‘toch weer’ de Avondetappe verzorgt, zegt dat hij zelf tot eind december heeft getwijfeld. Tijdens een debat van Smeets met studenten van de Fontys School voor de Journalistiek in Tilburg op 9 juni op Omroep Brabant, stemden de toekomstige journalisten massaal vóór continuering van de verslaggeving.
Alleen voor zichzelf zorgende zorgbestuurders
J.C.M. van der Schoot
Zorgorganisatie Zuidzorg staat er gekleurd op. Een bestuurder die na zeven weken werken vindt, dat haar nieuwe baan toch niet aan haar verwachtingen voldoet, krijgt 170 mille mee. Alom verontwaardiging en terecht. Op zich al een schandaal. Maar het schandaal wordt nog groter nu de vier leden tellende Raad van Toezicht is opgestapt, niet omdat de leden vinden dat zij iets fout hebben gedaan, maar ‘omdat er iets fout is gegaan’. Read the rest of this entry »
De Tandeloze Tijd gaat door
Boekbespreking door Sante Brun
Helaas heb ik lang niet alles gelezen dat A.F.Th. van der Heijden ooit publiceerde, al was ik er wel als de kippen bij, want ik las direct na publicatie de verhalenbundel Een gondel in de Herengracht, toen de inmiddels gevierde auteur zich nog tooide met het pseudoniem Patrizio Canaponi. Ik herinner me dat ik een beetje jaloers was op die fraaie onmiskenbaar Italiaanse operazangersnaam. Ik bedoel, je zult maar door het leven moeten als trotse (half)Italiaan en dan een naam hebben die door de meeste mensen niet als Italiaans herkend wordt.
Over fotojournalistiek toen en nu
‘Kent iemand de prijzen die betaald worden voor foto’s, zowel voor een fotoreportage, als een foto bij een artikel?’ Vraag die gesteld wordt op het discussiedeel van Dutch journalists, editors en copywriters van LinkedIn. Daar praten we tegenwoordig ook Engels, maar dit terzijde. Het antwoord laat op zich wachten, dat geeft me gelegenheid eens wat oude avonturen op te halen.
Meer op SanteLOGie
Achterom kijken 3
In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961). Meer info hierover. Klik op de foto voor weergave van het originele formaat in een nieuw venster. Het kan nodig zijn, het beeld daar te vergroten met de toetsencombinatie <Ctrl>-<+> © Guido t’ Sas. |
Wim van Est (1923-2003)
Wim van Est rijdt in het Parc des Princes zijn ereronde nadat hij in 1952 voor de tweede keer de klassieker Bordeaux-Parijs had gewonnen. Opvallend: de wielen van Willems fiets exact, als is het een rail, op die streep. En ondertussen kijkt-ie als verbaasd over z’n eigen prestatie naar het publiek.
Het is me even ontgaan, maar op 3 mei was het alweer 10 jaar geleden, dat de wielrenner Wim van Est op 80-jarige leeftijd in het Sint-Franciscusziekenhuis in Roosendaal overleed. Met Wimme zoals hij in Brabant liefkozend werd genoemd, had ik – zonder dat hij dat wist – een bijzondere band.
Liever dood dan appeltaart
‘Vijftigplussers hebben liever seks dan appeltaart.’ Hoewel ik de neiging heb die boutade op een lapje te borduren, in te lijsten en aan de muur te hangen, moet ik ook zeggen: als je er het bejaardenblad PLUS beter mee verkoopt kan ik er vrede mee hebben, maar uit de mond van Koos Postema klinkt het me toch enigszins fragwürdig.
Meer op SanteLOGie
Inpakfeest in centrum Best
In het centrum van Best is een waar inpakfeest aan de gang. Het lijkt wel of er de wereldkunstenaar Christo aan het werk is geweest. Terwijl het appartementencomplex voor ouderen Tussen de Torens een fikse opknapbeurt krijgt, wordt de spits van de Odulphustoren van nieuwe leien voorzien. Daarvoor is ook (ARBO-wet?) een tijdelijke buitentrap gebouwd.
Karl van den Broeck, mediacommentator
Vooral het jointincident en het drinken van moedermelk worden Paul de Leeuw door VTM zwaar aangerekend. Dat is vreemd want die eerste scène werd niet eens uitgezonden en de tweede kwam voor in zijn Nederlandse show. Er worden blijkbaar stokken gezocht om De Leeuw de Medialaan uit te jagen.
Wat kost zo’n akkefietje?
Sinds jaar en dag word ik getroffen door de alleropzichtigste boekhoudtruc ter wereld. Namelijk: de manier waarop je de kosten van een aankoop of activiteit zo hoog opvoert dat iedereen het met je eens is: dat doen we dus niet, of in ieder geval nooit meer.
Meer op SanteLOGie
Waar is het zetduiveltje?
Staat dat bronzen zetduiveltje nog ergens in het nieuwe onderkomen van het Eindhovens Dagblad? Het bronzen beeldje dat je toegrijnsde in de entreehal van het gebouw uit de jaren zestig aan de Wal.
Meer op Manieren
Gratis bus voor ouderen vervalt definitief
De gratis bus voor ouderen binnen onder meer Eindhoven en Best vervalt per 1 januari 2014 definitief. Dat blijkt uit een bericht op Studio040. De ouderen mogen hiervoor nu nog gebruik maken van de Eindhovense stadspas, ook al is die formeel per eind 2011 verlopen.
Bijen
Na drie weken vakantie, vonden wij op ons overdekt balkon (in makelaarstermen loggia) een bak met blauwe bloemetjes, daar liefdevol neergezet door de familie, die de boel in de gaten had gehouden. Terwijl langzaam, langzaam de zomer naderde, verscheen daar boven die bloemen opeens ’n bij! Ik heb hier een uitroepteken gezet want je moet wel soep in je ogen hebben als je niet al eens ergens gelezen of gezien hebt dat het over de hele wereld niet goed gaat met de bijen en dat het niet overbodig is, je daar ongerust over te maken.
Meer (Gesproken column voor Omroep Best, 19.06.13, met YouTube-versie van een documentaire over bijensterfte in Nederland van Zembla.)
Zie ook: Bijenkasten bij Provinciehuis
In de weer met het weer
In de categorie ‘fantasieweerberichten’ is de grote winnaar deze ongetwijfeld Meteo Consult, die voor woensdag zelfs een record, wat zeg ik: een alltime high voorspelde: misschien wel 38 graden, en mogelijk zelfs 39, waarmee dan meteen dat vermaledijde record dat al op 38.6 staat sinds 23 augustus 1944, er eindelijk aan zou gaan.
Meer op SanteLOGie
Brabantse vindingrijkheid bij ontwikkeling verkeer en vervoer in vorige eeuwen
De Moerdijk-spoorbrug in 1872 in aanbouw. In die tijd echt een huzarenstuk. Invaren van de brugdelen op pontons.
De ontwikkeling van het verkeer en vervoer in de negentiende en twintigste eeuw in ons land verliep in sneltreinvaart en de provincie Noord-Brabant liep daarbij eerder voorop dan achteraan. Opvallend daarbij is de vindingrijkheid en ondernemingslust van particulieren. Smidszoon Hub van Doorne, grondlegger van de DAF, stond zeker niet alleen. Dit blijkt uit een pas verschenen boek van een collectief van amateur-historici en verzamelaars, onder de mantel van Heemkundekring Tilburg: ‘Verkeer en vervoer in Brabant 1814-1940’.
Een boek om als Brabander om meer dan een reden trots op te zijn. Niks achterlijkheid!