Archive for maart, 2013
Van alles wat plus het weer
Nog even het Dijsselbloemgebeuren: het raarste is natuurlijk dat we nu ineens staan te juichen rond een bewindsman die eindelijk eens de rug recht houdt en zegt waar het op staat, ook al is dat niet zo gunstig voor de beurskoersen. Dan Vanity Fair, dat Mark Rutte prijst om zijn hem door Jort Kelder aangeprate pakken.
Meer op SanteLOGie
Paasklokken
Meer op Manieren
Brabant wil met de ogen dicht weer eens zes miljoen investeren
J. C. M. van der Schoot
Het provinciaal bestuur van Noord-Brabant gaat de komende drie jaar maar liefst zes miljoen euro investeren in de vrijetijdseconomie. Het streven is om de provincie tot de meest gastvrije van ons land te maken. Wat zijn we toch goed in het verkondigen van doelstellingen. Ze mogen ook wat kosten. De rekensommetjes, die moeten aantonen dat die zes miljoen niet alleen dubbel en dwars terugkomen, maar ook nog ‘ns heel veel meer geld gaan opleveren, laten we voor wat ze zijn. Eerst zien en dan geloven en dan weet je het nog niet.
Wannes Van de Velde
Daar zagen we hem weer, als prominent lid van de Internationale Nieuwe Scene in de Vlaamse versie van Mistero Buffo van Dario Fo. Wannes Van de Velde. Groot en vooral sympathiek Antwerps kunstenaar, die bij voorbeeld zo mooi kon zingen over de Lichtjes van de Schelde. Wie genoeg heeft van al dat passiegezwijmel, kan die vrolijke strijdlustig-rooie voorstelling van de INS uit de jaren 80 (nostalgie!) nog eens op YouTube gaan zien en beluisteren. Niks gedateerd, daar is het te goed voor.
1913, het jaar waarin de twintigste eeuw begon
Boekbespreking door Sante Brun
Al eerder zijn historici gefascineerd geweest door de periode vlak voor de Eerste Wereldoorlog. Ik denk daarbij aan een monumentaal werk van Barbara Tuchman, The Proud Tower, dat de periode tussen ongeveer 1890 tot en met 1913 beschrijft in het licht van de naderende Wereldoorlog, en die de periode feitelijk toont als een verlengstuk van de negentiende eeuw: de twintigste begon pas in juli 1914, met het uitbreken van die wereldoorlog, dat typisch twintigste-eeuwse verschijnsel, dat men zelfs nog in 1913, tegen beter weten in, voor volstrekt onwaarschijnlijk had gehouden.
Karin Spaink, weblogger:
Gesloten technologie neemt hand over hand toe. Producenten maken het kopers moeilijk om in het binnenste van hun spullen te kijken, en daar zelf mee te rommelen. Na de gesloten omhulsels – gegoten stekkers, gepatenteerde schroefjes waarvoor geen publiek verkrijgbare schroevendraaiers mochten worden gemaakt – zijn ze overgestapt op gesloten modellen.
Met Vlaamse conducteurs valt niet te spotten
Met treinconducteurs van de NMBS (Belgische spoorwegen) valt niet te spotten, zo blijkt uit dit filmpje. ‘Mijn trein af, of ik sla met mijn tang.’ En met sommige reizigers ook niet. Applaus!
In het Zuiden iets nieuws
Alweer een orgaan, dat om zijn voortbestaan moet collecteren. Eerst was er de puur digitale DeCorrespondent, waar dankzij DWDD heel wat mensen intrapten, die erbij wilden horen. Nu gaat het om Zuiderlucht, zoals het heden ten dage betaamt, afgekort tot ZL. Een Limburgs fenomeen. In Brabant, waar onlangs een cultureel blad ter ziele ging, had men hier even niet aan gedacht. Maar zou alsnog kunnen. Dus: Wie volgt? Bewijs je recht van bestaan. Lees meer op SanteLOGie |
Permeke? Weet het Vlaamse parlement veel
Permeke? Weet het Vlaams parlement veel. Het Nieuwsblad meldt vandaag, hoe het parlementslid Wim Wienen van Vlaams Belang zich naar aanleiding van een discussie over de nalatenschap van de onlangs overleden schilder Roger Raveels afvroeg, ‘wat te doen met het werk van Permeke, als die het tijdelijke met het eeuwige verwisselt’.
De wereldberoemde Constant Permeke is al 61 jaar dood. Wie er gniffelden? Niet de andere parlementsleden, want weten (ook) die veel.
<- De Sjees (1926) misschien wel het bekendste schilderij van Permeke.
Het eerste klas denken van Arnon Grunberg
Volgens Arnon Grunberg zijn er derderangs columnisten. En hij kan het weten, want hij beschouwt zichzelf, hoewel schrijvende bij wijze van Voetnoot op pagina 1 van de Volkskrant, als eerste klas. Ik kan het trouwens onderschrijven want ik zit hier zelf op de derde rang.
Meer op Manieren
Maar werkt aan roman over pedofiel in Vinexwijk
Wat is het verschil tussen De Nieuwe Pers (DNP) en DeCorrespondent? ‘k Zou het zo direct niet weten, vooral niet omdat het tweede digitale verdienmodel materieel nog niet eens is gestart, alleen maar gehypet tot een startkapitaal van maar eventjes een miljoen euro, voornamelijk gekatalyseerd door Rob – exnext – Wijnberg, met aantrekking van Bekende Namen. Onder wie ‘dus’ Femke Halsema, die weliswaar, ik weet niet meer door wie, geschikt is bevonden om mee in bad te zitten, maar van wie de continuïteit als tekstschrijver nog bewezen moet worden.
Meer op Manieren
De journalistiek knipt couponnetjes
‘Oe oe, Jeroen Dijsselbloem! Je denkt zeker dat je goed Engels spreekt en je weet niet eens wat een template is! Een template is een blauwdruk, ha ha, en dat wist je niet!’ De Nederlandse journalistiek, die doorgaans abominabel Engels spreekt, had deze week een feestje. Die Dijsselbloem, die weet ook werkelijk niks en die had dus beter zijn mond kunnen houden!
Verder op SanteLOGie
Pedagogiek van de kouwe grond
Het Museon leek me nog echt zo’n instituut waar kinderen wat kunnen leren waar de school het materiaal niet voor heeft.
Zijn dakpannen hightech?
Ik verneem dat Haagse schoolklassen geregeld dat museum bezoeken. Toen dus mijn oudste kleindochter tien jaar werd, vond ze een bezoek aan een bijzondere expositie, High Tech Romeinen aldaar, een passend cadeautje van de zijde van haar grootvader. Ikke dus.
Meer op SanteLOGie
J.L. Heldring (1917) nestor van de Nederlandse journalistiek:
Ik was altijd een man van vraagtekens, niet van uitroeptekens.
(Tv-interview, Human)
Denk vooral niet na
nrc.next beveelt haar lezers aan niet na te denken bij de aria’s van de Mattheus Passie. Lux et Libertas – Licht en Vrijheid. Of geldt die wapenspreuk niet voor dat aanhangsel van NRC Handelsblad? Niet nadenken, doe dat dan ook niet bij die cirkelvormige repro van – en zo tot ‘eigentijds-functionele kitsch’ misvormde Christus voor Pilatus van de zeventiende-eeuwer Nicolaes Maes.
Meer op Manieren
En ik had Kees nog wel de Baanhof willen wijzen
De eerste die ik tegenkwam op het station van Landgraaf was een man die vroeg of ik ‘toevallig ook wat kleingeld voor hem had?’ En dat leek me wel een uitgangspunt voor een roman over gebrek en lijden en eenzaamheid en depressie. We stapten allemaal in de Veoliatrein, ook de zwerver die ongetwijfeld niet het boekje van Kees van Kooten bij zich had en niettemin toch gratis ging reizen.
Meer op SanteLOGie
Goed Beter Best Loop
Toeschouwers en deelnemers trotseerden vanmorgen de winterkou voor de Goed Beter Best Loop. Hier op de vrije busbaan in Heivelden.
Dat walgelijke geld
‘Geld, dat heb je, daar spreek je niet over.’ Een adagium van inmiddels al lang wijlen collega Urias N., die daarmee toch een uitspraak deed over zijn financiële situatie. Iets dergelijks zeg je namelijk niet als je financieel aan de grond zit. Voor de rest houdt Nederland zich strikt aan Urias’ stelregel, ook (en vooral) als het inkomen weinig voorstelt.
Meer op SanteLOGie
Dat kopje hebben we al eens eerder gebruikt |
Brusselse baby’s tegen racisme
De website Brussel.is maakte een video met baby’s in de hoofdrol. Een statement tegen racisme. Meer dan twintig baby’s van verschillende nationaliteiten spelen zelf de muziek voor een lied dat de samenwerking tussen de culturen in Brussel wil bevorderen. Ontwapenend.
Zonnepanelen (12)
Jongstleden dinsdag noteerde ik de productie sinds 18 april 2012 van 4500 kWh stroom door de 24 onvermoeibare zonnepanelen. (Beginstand: 33141) De laatste 500 zijn natuurlijk een moeizame aangelegenheid geweest, de opbrengst van exact vier maanden sneeuw, regen, wolken en winterse duisternis.
Verder op SanteLOGie
Verwijzingen naar het voorgaande