Archive for januari, 2013
Ach ja, de Andrews Sisters
Ze was de jongste en de laatst overgeblevene van de Andrews Sisters, 92 jaar. Nu is ze dood. Patty. Al in de jaren dertig van de vorige eeuw wereldberoemd, samen zingend met Bing Crosby. Net als de Britse Dame Vera Lynn (We ‘ll meet again, waar ik echt sentimenteel van word) aanbeden door de anglo-amerikaanse soldaten, die in ‘44-‘45 in Europa vochten. Onlangs schreef ik over het liedjesrepertoire, waarmee we het tijdens en vlak na de oorlog moesten doen (Ouwe Taaie), maar vergat Rum and Coca Cola.
Lakeien
Heb nergens nog enige kritiek gezien op het onvoorwaardelijke lakei-gedrag van de traditionele Nederlandse media op de nakende abdicatie van Hare Majesteit en de de daarop volgende inhuldiging van de nieuwe Koning der Nederlanden. Behalve in het volgens de inmiddels 70 jaar zeer de monarchie getrouwe dagblad Trouw (dat niet voor niets die naam draagt).
Meer op Manieren
Cameraploegen waren er nog niet in 1953
Het verschijnsel ‘cameraploeg’ was in februari 1953 onbekend. Zelfs een radioverslaggever kon niet zomaar live vanaf een rampplek berichten. Foto’s maken ging nog zoals ten tijde van Julius Caesar, evenals het vervoer van de foto van de fotograaf naar de krant. En dan zwijg ik nog maar even over de procedure die er aan te pas kwam om de foto ook daadwerkelijk in de krant af te drukken. Ik heb vanaf 1959 bij de krant gewerkt en ik heb aan den lijve ondervonden dat die procedure ongeveer gelijk was aan die van leerlooierij of boekbinderij.
Meer op SanteLOGie
Zie ook een bijzonder filmpje bij Jan van de Ven
Vluchten kan nog
In de Bossche binnenstad zijn de tekenen waargenomen van het naderende carnaval. Prins Amadeiro XXV komt eraan, waarschuwt fotograaf Jan van de Ven. ‘Vluchten kan nog.’ |
Máxima denkt dat ze Beatrix opvolgt
Prinses Máxima denkt dat ze koningin Beatrix opvolgt. Voor een NOS-camera zei ze: ‘Het is natuurlijk een enorme eer om mijn schoonmoeder te kunnen volgen.’ (Klik op ‘Meer’ voor het gewraakte journaal-fragment.)
Misverstand, volgens royals-verslaggeefster Kysia Hekster op Twitter.
Het is in Nederland gebruikelijk dat de echtgenote van de Koning zich koningin noemt, maar of ze dan ook de titel krijgt van Koningin der Nederlanden lijkt niet voor de hand liggend.
<- Toekomstige Koning der Nederlanden.
Op inhuldigingsdag toch vrijmarkt
Het kan op 30 april wel ‘inhuldigingsdag’ (geen kroning) van koning Willem Alexander zijn, maar diverse steden en dorpen laten zich dan de vrijmarkt niet ontnemen. Organisator Gerard van Opstal in Best houdt zelfs vol dat het ‘de laatste Koninginnedag’ is. Dat dan ‘iedereen’ voor de tv zit is van later zorg, zo deelt hij mee.
Whaaa, een muis in de studio
Tijdens het NCRV-radioprogramma Lunch was het ‘t gesprek van de dag: het weerbericht van de BBC verstoord door een muis in de studio. Oud nieuws, maar te mooi om te laten liggen.
Presentator Kate Kinsella-> zag tijdens de uitzending een muis over de bovenkant van een computer tegenover zich trippelen en op het toetsenbord springen.
Of Mariëlle Tweebeeke (Nieuwsuur) ook zou gillen. ‘Nee hoor, een moedige vrouw.’ Doet me toch even denken aan onze werkster, nota bene afkomstig van een boerderij, die alarm sloeg toen een ratje van de kinderen uit zijn kooi was ontsnapt: ‘Die mois is los!’
‘t Is met koningshuis als met godsdienst
Het is met het koningshuis als met godsdienst: je doet er niet aan en je hebt er niks mee. Het dient beide geen enkel nuttig doel, maar het zijn beide schier onuitroeibare natuurverschijnselen waarmee je moet leren leven. Zoals het onweer of het warme water.
Meer op SanteLOGie <-Fragment foto uit Nationaal Archief. Een heraut met padvinderskousen kondigt op 31 januari 1938 in Haarlem de geboorte van prinses Beatrix aan. |
Grollen en grappen na abdicatie-speech
Het wemelt op internet van de grollen en grappen, of wat daarvoor moet doorgaan, als reactie op de abdicatie-speech van koningin Beatrix. Bijgaande ‘grap’ –> komt vast niet van de Koninklijke Peijnenburg. Ook te ‘Hollands’. (Bron: DeOndernemer) En dit is geen grap: speciale vlag Dit ook niet: abdicatiegebak |
Bewondering, zelfs uit onverwachte hoek.
Meer op Manieren
Ongehoorzaam
Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven vindt dat het de ouders van de geweldplegers in Turnhout ‘zou sieren’, als zij zouden meewerken aan de versnelde uitlevering van hun zonen.
Weet de Eindhovense burgervader dan nog niet, dat ouders tegenwoordig nog stommer zijn dan hun kroost? En die ouders in Turnhout zouden wel eens kunnen behoren tot de categorie die van mening is dat hun kinderen niet gehoorzaam behoeven te zijn maar, integendeel, in de eerste plaats zelfstandig en assertief.
Meer op Manieren
Niet fier op ‘Fyra’
Het merknamenbureau Globrands Naming & Strategy in Amsterdam dat de naam van de Fyra-trein bedacht, is blij ‘dat er met deze naam zo goed als geen woordspelingen mogelijk zijn’, zo verneemt Gazet van Antwerpen. Woordvoerder Tim Jager van Globrands: ‘Rijmen is echt moeilijk. Hoewel we zelf creatief zijn met taal, hebben we er geen goede kunnen bedenken.’ Niet fier op Fyra.
Radioreclame stukjes huisvlijt
Ooit bestond de radioreclame uit dwingende boodschappen van de kleine ondernemer aan de nog kleinere consument. ‘Maggi tomatensoep, je krijgt er nooit genoeg van.’ Tegenwoordig is radioreclame vrijwel volledig gericht op kleine ondernemers, en bestaat uit twee delen: boodschappen, soms in volkomen onbegrijpelijk in huisvlijt vervaardigd Engels, over iets met ICT of met printers: ‘Honderdzestigduizend offertes printen zonder inktpatronen te wisselen!’ of zoiets.
Meer op SanteLOGie
Zegt bewegend beeld méér dan stilstaand?
Volgens de mensen van Twitter gaan op dit medium te plaatsen filmpjes (van 6 seconden) de creativiteit van zijn gebruikers aanwakkeren. Meer hierover op ZDNet.be. Maar heeft Twitter gelijk?
<- The Big Picture: Giftige smog in China.
Voor eigen spoor maken Italianen wèl mooie trein
Wat de Italianen bezield heeft zo’n lelijk ding als de Fyra te maken is een raadsel. Terwijl ze voor zichzelf intussen een absolute schoonheid, de <- Frecciarossa, op de rails gaan zetten, die minstens de Japanse Shinkansen, de Duitse ICE en de Franse TGV kan evenaren. |
Meer op SanteLOGie
Laatste sneeuw-schooldag
Nog altijd leesbaar
BN De Stem bladerde in zijn oude leggers, tot 60 jaar terug, en vond een stuk van Henri t’ Sas (1877-1966) over de schaatscultuur in Breda van zeg maar gerust een eeuw geleden. De redactie vond het nog altijd leesbaar. Grappig: ’ t’ Sas ‘schreef lang geleden nog wel eens ‘n stukje in Dagblad De Stem’, weet de redactie. Houd het maar op wekelijks, gedurende meer dan ‘n halve eeuw. Wat dat betreft, valt er nog heel wat te bladeren… Maar wel aan het auteursrecht denken, hè?
Kletspraat van hoogleraar
Als de hoogleraar strafrecht Piet Hein van Kempen vandaag in het ED juist wordt geciteerd over de te verwachten straf voor de geweld plegende Nederbelgen, dan noem ik het regelrechte kletspraat.
Allemaal nette mensen
Door J.C.M. van der Schoot
De NederBelgen, komen uit een goed milieu. Het is maar dat u het weet. Het staat in de krant: ED 24 januari jl. pagina 3. Met deze aanduiding van NederBelgen worden de jongelui uit Turnhout en omstreken bedoeld, die in de vroege morgen van 4 januari in Eindhoven een man zwaar mishandelden. En dat is nog voorzichtig uitgedrukt. De afzichtelijke beelden hiervan razen de wereld door. De meeste verdachten zijn afkomstig uit een goed milieu, enkelen hebben banden met gegoede families uit Eindhoven en omgeving, zo wordt ons gerapporteerd. Ook een vriend typeert een van de verdachten als ‘een nette jongen’ uit een goed milieu. Kortom: allemaal nette mensen.
Waar in NL haalt TNT deze stunt uit?
Waar in Nederland haalt TNT deze spectaculaire stunt uit? Wie het weet mag het zeggen. Een rode knop. Druk erop en er ontrolt zich een ‘drama’.