Archive for november, 2011
De waarde van Hoogervorst
Hoe hoog moeten we een waarschuwing inschatten van Hans Hoogervorst? Zoals voor de Commissie De Wit: ‘Banken over de hele wereld zijn nog steeds zo krakkemikkig gefinancierd en nemen nog steeds zoveel risico dat het financieel systeem zomaar als een kaartenhuis in elkaar kan storten,’ zei hij volgens de Wegener kranten. Klinkt dat toch niet ‘n beetje als spuit elf geeft ook nog modder, of als ‘wij waarschuwen China voor het laatst’?
Verder op Manieren
Sloop Lopik en al die zendmasten maar
Het gepruts met draadjes beu, heb ik drastische maatregelen genomen voor een ongestoorde en duidelijke ontvangst van mijn nieuwsradio’s: Radio 1 NL en BNR. Die oplossing is: internetradio.
Voor wie behoefte heeft aan de voorgeschiedenis, men weet dat in juli mysterieusgewijs op één dag twee zendmasten, in Lopik (de belangrijkste) en in Smilde, in de fik vlogen. Sindsdien is het, met name wat betreft de etherontvangst van de nieuws- en sportzender van de publieke omroep, althans in de regio Eindhoven, huilen met de pet op. Het marginaal politiek gepruttel daarover in de kamercommissie Telecom leidde tot niet meer dan de bijna schaamteloze opmerking van minister Verhagen (EZ) dat het een ‘kwestie van private partijen’ is. Schaamteloos, omdat daarmee is erkend dat de privatisering van allerlei vitale diensten ons alleen maar ellende heeft gebracht.
Verder op Manieren
Hard rijden en veel lawaai, dat willen we
Eindelijk mogen we weer laten zien wat we zijn: leden van een primitieve, nooit ontdekte volksstam die zich nog helemaal in de voorstadia van de ontwikkeling tot beschaving bevindt: hard weg kunnen rijden om een langzamere vijand die je wil opvreten te ontlopen, zoveel lawaai maken dat de vijand, opnieuw een die je wil opvreten, ervan schrikt en er met de staart tussen de benen vandoor gaat. En jij, hardrijdende lawaaimaker, hebt weer eens getoond over een enorme piemel te beschikken.
Lees het hele verhaal op SanteLOGie
Lodewijk Asscher, PvdA-prominent:
Het is niet belangrijk waar de PvdA naar snakt, maar waar Nederland naar snakt. Je moet nooit te vroeg over opvolgers praten, die komen er altijd wel.
(Buitenhof)
Handboek reisschrijven van Paul Theroux
Boekbespreking door Sante Brun
Niet dat ik gelovig ben (hoewel soms helaas een beetje goedgelovig) maar het heeft iets magisch als je, kort nadat je het nieuwste boek van Paul Theroux over reisschrijven hebt gekocht, The Tao of Travel, ineens Stadsliefde van Adriaan van Dis cadeau krijgt en op de dag dat Redmond O’Hanlon onderwerp van een tv-programma is overweegt over die twee boeken – en de hele reisschrijverij – een stukje te produceren.
Onopvallend buitenbeentje in Parijs
Boekbespreking door Sante Brun
Zoals gezegd, de hele reisliteratuur laat zich misschien pas enigszins compleet beschrijven in drie lijvige boekdelen, en daarom kun je het Paul Theroux niet kwalijk nemen dat hij twee Nederlandse reisschrijvers ongenoemd laat, Cees Nooteboom en Adriaan van Dis. Toch zijn het beiden reizigers volgens de normen van Theroux en net als hij naast reisschrijver óók literator. Van Nooteboom heb ik weinig gelezen. Van Van Dis des te meer.
Feitelijk is Leeftocht van Adriaan van Dis ook een reisboek. De ondertitel is zelfs Veertig jaar onderweg, maar dan toch voornamelijk in de eigen ziel, al heeft hij blijkbaar zelden lang op één adres gewoond. Vijf van Van Dis’ boeken worden ook uitdrukkelijk geafficheerd als reisverhalen, in ieder geval voldoet Een barbaar in China aan diverse criteria.
Michelinsterren en spekjes en zo
Kijk, dat is nu nog eens krachtdadig optreden: maandag aanstaande worden de Michelinsterren wederom uitgedeeld, en wat doet de ware kookschrijver? Die schrijft in zijn gezaghebbende magazine op de zaterdag daaraan voorgaande een ijzerenheinig stukje over een door hem bezocht sterrenrestaurant, waarin de uitdrukking ’prijskwaliteit: 5’ voorkomt en, volstrekt dodelijk, ‘de figuurzaagkeuken’.
Wij hebben het hier over een stukje van Mac van Dinther in het Volkskrant Magazine van heden en het slachtoffer is restaurant Wollerich in Sint-Oedenrode, dat op dat moment nog in het bezit was van één Michelinster.
Verder op SanteLOGie
De zin van sociale media
Nils Roemen en Fanny Koerts vertellen hoe durftevragen Nederland heeft veroverd. Mede dankzij sociale media als Twitter en de hashtag #durftevragen groeide het uit van een sympathiek idee tot een fenomeen, een nieuwe manier van denken.
Ongebruikte kantoorgebouwen, laptops, ideeën en contacten: samen hebben we meer welvaart en creativiteit dan we nodig hebben. In het boek ‘Durftevragen’ kun je lezen hoe je deze overwaarde kunt benutten, gewoon door te vragen!
Zie ook: Twitteren in de Bestse bieb
Gebruik Tejaterke met half jaar verlengd
In afwachting van een definitieve oplossing voor ’t Tejaterke, heeft het gemeentebestuur van Best besloten, de bruikleenovereenkomst met de verenigingen met een half jaar te verlengen. De gemeente laat dit via een persbericht weten.
Oeverloos gezeur
Nergens meer gezeur dan over het al dan niet weren van de auto uit de Bestse Hoofdstraat. Tot in het oneindige. Oorzaak? Tegenstrijdige ‘belangen’, hoewel niemand precies weet wat z’n belang is.
Ik zou zeggen, begin nou eens met een deugdelijke bewegwijzering die het doorgaande verkeer uit de Hoofdstraat houdt. Voorkom dat ‘vreemdellingen’ op de Oirschotseweg, ter hoogte van het Kruispark de weg naar Son en Breugel vragen. Op de rotonde in de Ringweg staan wel ‘s-Hertogenbosch en Sint-Oedenrde aangegeven, maar wie naar Son moet, zoekt het maar uit.
Lees de complete column op Manieren
Ambtsketen
Burgemeester Fons Jacobs van Helmond heeft gisteren, getooid met zijn ambtsketen, de stadspenning uitgereikt aan Mister PSV, oftewel Cruijff-equivalent Willy van der Kuijlen. (‘Skieten Willy! is bij mijn schoonfamilie nog steeds een gevleugelde uitdrukking.)
Met ambtsketen? Da’s toch normaal? Zeker, behalve als de burgemeester zich bevindt op het grondgebied van de buren, Eindhoven dus.
Verder op Manieren
Waar halen ze dat geld vandaan?
C1000 wordt nu opgekocht door Jumbo. Voor zowat een miljard. Waar halen ze dat geld vandaan? En wat gaat er nu gebeuren? Wordt mijn C1000 omgebouwd? Tot wat? Het zijn toch al zulke onzekere tijden.
Meer over boodschappen doen op SanteLOGie
Erik Alink, journalist en chroniqeur:
In de 21ste eeuw kun je authenticiteit kopen. Met een gratis zakje spinrag erbij.
(Bossche Kroniek)
Mozart was helemaal niet blond
Het blijft maar aanhouden: Geert Wilders, die man met dat rare kapsel, die steeds in zijn kamerzetel neurotisch met z´n been zit te wippen, zo niet met een balpen een neusvleugel omhoog zit te drukken (waarvan een foto de wereldpers heeft gehaald) aanduiden als ‘de blonde Mozart’. Teveel eer, en schofferend jegens een van de beste componisten.
Wolfgang Mozart was helemaal niet blond, althans niet van dat domme blond.
Verder op Manieren
Wat is links en rechts in omroepland?
De publieke omroepen zijn weer eens actueel geworden nu de VARA en BNN definitief gaan fuseren en de daarvoor beloofde bonus opeisen. De VVD en de PVV staan meteen te steigeren: deze ‘linkse’ omroep krijgt met het grootste gemak geld terwijl de rechtse oproepen WNL en Powned moeten doorsappelen zonder behoorlijke hoeveelheid zendtijd.
Wat is trouwens links en wat rechts in omroepland? Ook op deze vraag gaat Sante Brun vandaag in: SanteLOGie
Waar je nog een boomhut kunt bouwen…
Ternauwernood in het buitengebied, kun je in Best nog een boomhut bouwen. Of het ook mág laten we in het midden, al vinden we persoonlijk dat er ten opzichte van burgers, ook jonge burgers, vaak onnodig moeilijk wordt gedaan. De foto is gemaakt in de bosstrook langs het Wilhelminakanaal ter hoogte van de wijk Heuveleind.
‘k Waarschuw niet meer
Vrijdagavond twitterde Sante Brun al: Niet naar P & W kijken. Ajakkes! Nu waarschuwt hij voor de laatste keer: alleen als Cruijff veilig dood is en dus uitgeraaskald, mogen ze in DWDD het er nog een keer over hebben. ‘Want anders zwaait er wat!’
Een ‘klassieke’ leraar
Verhalen over afbrokkelend gezag van docenten in de klas en het pestgedrag van leerlingen, is voor mij aanleiding een column uit maart 2007 op te diepen over een leraar klassieke talen uit mijn tijd op het Onze Lieve Vrouwe Lyceum in Breda.
‘Op Schoolbank.nl zag ik een foto van klas 6 gymnasium beta, 1963 en 1964. Dat is na mijn tijd. Verrassing: meegeportretteerd als klasseleraar: “de heer Pouleyn”.
Dr. P.C. Pouleyn! Mijn leraar klassieke talen rond 1952. Hij moet minstens 25, misschien wel 30 jaar voor de klas hebben gestaan, want mijn oudste broer wist nog verhalen uit de jaren dertig over Pouleyn te vertellen.
Die verhalen waren niet positief, want Pouleyn schijnt toen op het genante af te zijn gepest. Ik zeg maar vast dat dat in mijn tijd absoluut niet het geval was – integendeel. Ik heb nauwelijks leraren gekend die populairder bij de leerlingen waren dan hij.’
Verder op Manieren — Voorpagina hhBest