Who's Online
5 visitors online now
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
augustus 2011
Z M D W D V Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Archive for augustus, 2011

Denk nou niet dat de vakantie voorbij is

In  het noorden van Nederland zijn ze, als laatsten aan het acclimatiseren voor school en kantoor, maar denk niet dat met de Amsterdamse Uitmarkt de vakantie 2011 al is uitgeblazen. De ouwetjes en de gezinnen met kleine kinderen zitten nog lekker te bakken. Zoals Sante Brun:

Ik zit momenteel in Levanto, een suf badplaatsje aan het verkeerde einde van de Italiaanse Rivièra, waar het, op het moment dat ik dit schrijf, al een week of vier dagelijks meer dan dertig graden is. En ’s nachts niet onder de twintig.

Ik zal het maar kort samenvatten: je kijkt je de ogen uit wanneer je nog iemand ziet die normaal gekleed gaat.

Volg hem op SanteLOGie!

O ja, het kleine grut

Sante Brun, die niet en wel met vakantie is (‘wij zijn altijd met vakantie, wij schrijven steeds maar door’) heeft het over Hitte en klein grut op zijn Italiaanse camping. En maait daarmee het gras voor mijn voeten weg, voor zover dat al niet is verschroeid.

Verder op Manieren

Vic Kerkhoff verlaat politiek

Oud-wethouder en PvdA-fractievoorzitter Vic Kerkhoff neemt afscheid van de Bestse gemeentepolitiek.

ED.nl

Steeds verder van huis met radiozenders

De radiozenders in Nederland vormen nu een complete puinhoop. Nadat het programma Met het oog op morgen gisteravond de spanning over het al dan niet arresteren van Gadaffi in het door de rebellen veroverde Tripoli tot ongekende hoogte had opgevoerd – presentator John Jansen van Galen moet het zweet op het voorhoofd hebben gestaan – namen bepaalde hotemetoten in weet ik waar ‘hun verantwoordelijkheid’.

Read the rest of this entry »

Gezellig samenzijn op de brug in Rimburg

Zo gaat dat bij ons op het dorp: de voorlichtster van de gemeente belt om tien voor elf dat de burgemeester van Landgraaf om elf uur op de brug in het kerkdorp Rimburg een persconferentie geeft. De brug ligt over het grensriviertje de Worm, aan de overkant zie je al een glimp van de uitgestrektheid van de Duitse Bondsrepubliek, maar de andere kant heet ook Rimburg, althans, iets naar rechts ligt een kasteel dat die naam draagt.

Lees verder op SanteLOGie

Poten af van de populier, pardon, de kanidas

kanidassen_960x1280

Poten af van de populier. Kappen mag, als er de rot in komt, maar daarna weer poten. Op hhBest  hoort de benaming populier trouwens niet thuis. Hier spreekt men van oudsher over de Kanidas. Ze staat hier als cultuurhistorisch object in zo hoog aanzien, de Canadese populier, dat er zelfs een zorgcentrum naar is genoemd.

Is de populier dan bedreigd? Ja. Hoezo? Economische onwaarde, nu er nauwelijks meer klompen en zeker geen lucifers meer van worden gemaakt. Het middeleeuwse voorpootrecht, waardoor de boeren kanidassen in de openbare wegberm voor hun erf mochten planten is in Best in de jaren zestig van de vorige eeuw afgeschaft. Als leverancier van productiehout heeft de boom afgedaan.

Verder op Manieren

Terug naar 1950

In verband met de mondiaal (uitgezonderd China) instortende economie, geeft Sante Brun vandaag nuttige wenken, gebaseerd op de praktijk in de jaren vijftig van de vorige eeuw.: Lessen uit een vrolijk verleden.
SanteLOGie

plattebuiskachel

Vals spel van Apple?

In de Duitse aanklacht van Apple tegen Samsung staat een afbeelding van een Galaxy Tab 10.1 die praktisch identiek is aan de iPad 2. Maar de foto blijkt niet te kloppen. Apple en zijn advocaten hebben, bewust of niet, de rechter in Düsseldorf misleid met het indienen van incorrect bewijs over de gelijkenis van de Galaxy Tab 10.1 met de iPad 2, zo blijkt uit onderzoek van Webwereld.

Lees daar verder

Zie ook: De auteursrechtensoap

Maar daarna viel er een ijzige stilte

Na die mooie persconferentie van Merkel en Sarkozy, waarop het ideaal van Schuman, Monnet, Mansholt in moderne bewoordingen werd herhaald, ontstond een ijzige stilte die tot op dit moment voortduurt. Het mag dan nog zo’n goed idee zijn om de economie van Europa centraal te gaan besturen, geen hond die zelfs maar zin heeft er iets over te zeggen. Want het wordt uiteraard afgeschoten, we wilden minder Europa in plaats van meer. Toch? Desnoods totterdood?

Lees de complete column op SanteLOGie

Gemengd of niet gemengd

Na de lagere school ging ik naar de hbs bij de Jezuïeten van het Canisius College, die in het schoolreglement hadden staan: ‘Tegenover het dansen der leerlingen, anders dan in strikt familieverband, staat het college zeer afwijzend’. Vierhonderd meter hoger op de Berg en Dalseweg stond Mater Dei, een middelbare school voor meisjes – naarmate wij jongens ons bewust werden van van alles, groeide in en tussen ons een broeierig soort van belangstelling, waarbij de grootste durvers toonden, dat je meisjes van die school gewoon kon aanspreken en dat ze vaak ook wat terugzeiden.

SanteLOGie

Smartphone

Eerder dan ik had verwacht, is het er toch van gekomen: een smartphone, en wel van het merk htc, de Desire S, om precies te zijn. Dat is nog eens een ander onderwerp: waarom maken ze toch altijd minimaal tien of twaalf types van één telefoon?

Verder op SanteLOGie

De auteursrechtensoap

De worsteling tussen Apple en haar concurrenten om de patentrechten op specificaties van de I-padiPad draagt meer en meer de kenmerken van een soap. Het is alleen te hopen dat de consument er beter van wordt en daar ziet het, althans op de zeer korte termijn, nog niet naar uit. Er zijn namelijk nogal wat ondernemingen – niet in de laatste plaats kranten als de NRC –  die zich met huid en haar aan de monopolist Steve Jacobs hebben overgeleverd en schaamteloos aan koppelverkoop doen: gratis iPad bij een abonnement. Bezint voor gij begint, oftewel reken en vergelijk voordat je er in trapt. Daarbij komt het merkwaardige kuddegedrag van de consument, die om redenen van hyperige aard niet met iets anders in de hand wil worden gezien dan met een iPad. Ik wil daar niet bij horen.

Verder op Manieren

Wat deed ik op 13 augustus 1961?

Op 13 augustus 1961, wat deed ik toen? Ik was bijna twee jaar leerling-journalist, ik was, denk ik, redacteur binnenland met permanente nachtdienst en ik was stikjaloers op de collega’s van buitenland, die de Muur mochten verslaan. Die Mauer der Schande. Die collega’s waren tevens volledig op de hand van de NAVO en ik was behalve 23 jaar ook van de weeromstuit een soort communist. Dat betekende trouwens niet dat ik me kon voorstellen dat de DDR een muur dwars door Berlijn bouwde.

Verder op SanteLOGie

Plunderaars in driedelig pak

eurosLaat ik nou al een tijdje gedacht hebben dat short selling inmiddels streng verboden was.
Wat is short selling, ook weer? Ik citeer hier even Elsevier, een blad dat fel tegen kruimeldiefstal is door kansloze jongeren, maar short selling heel normaal vindt: ‘Bij short selling speculeert een handelaar opkoersdalingen. Dit kan door aandelen… die hij nog niet bezit te verkopen, (waardoor de koers daalt) en ze tegen de tijd dat hij ze moet leveren voor een (nog) lagere prijs (alsnog) in te kopen. De winst is dan voor hem.

Verder op SanteLOGie

Kijken, niet kopen en ook niet aankomen

Als de patiënt om tien voor elf bij de Chinese acupuncturist binnenstapt (ondanks dat voor het raam het bordje ‘open’ nog niet is omgedraaid), beantwoordt de prof  zijn goeiemorgen en zegt: ‘kamer 2’.

Verder op Manieren

Wat is waarheid?

fictieve_rooftochtNog altijd de neiging om woest te worden om zoiets: een jongen van een jaar of veertien is kennelijk gewond geraakt tijdens een van de rellen in Londen. Hij ligt op de grond, wordt overeind geholpen en blijft nog even staan. Dan komt er een grote man met een capuchon, die met hulp van de man die de jongen overeind heeft geholpen de rugzak van de jongen open ritst; beide zoeken een beetje in de zak. Uiteindelijk haalt de grote man er een ding uit dat lijkt op een zwart in plastic verpakt boekje, hij draait zich om en wandelt weg met kwieke tred, waarbij hij achteloos de plastic verpakking weggooit. Tegen het eind van het filmpje zie je dat de jongen een eind is weggelopen van de plek waar je een bloedplas ziet, de rugzak hangt open.

Maar wat zie je daar eigenlijk?

Verder op SanteLOGie

Een krant van en voor kinderen

Helaas heb ik geen aantekening gehouden van alle opmerkelijke dingen die ik de afgelopen jaren in nrc.next ben tegengekomen. Ik bedoel dan vooral wat ik maar vriendelijk ‘nieuw taalgebruik’ zal noemen. Ik ben vergevingsgezind dus ik vergeet snel. Maar eentje van vorige week herinner ik me nog wel, namelijk de melding in een bericht op de voorpagina dat de raad van commissarissen van Ajax (altijd gedacht dat dat een voetbalclub was) vergaderde ‘met zonder’ Johan Cruijff. Taalgebruik van een achtjarige.

Complete column op SanteLOGie

Wellicht kocht fotograaf rechten van aap

Vermakelijke discussie tussen fotograaf David Slater en een Amerikaanse nieuwssite over de rechten op foto’s, die een kuifmakaak op Celebes met zijn camera zou hebben gemaakt. Het was een van de eerste komkommerberichten van deze zomer en Sante Brun schreef er dan ook over dat hij er geen sikkepit van geloofde.
‘Zolang ik niks van de advocaten van de de aap verneem, ga ik ervan uit dat ik over de rechten beschik.’ grapte Slater.
Zo zou je nog wel even kunnen doorgaan: Slater heeft de rechten van de aap gekocht, al is het maar met een banaan.

Meer dan twee eeuwen oude drukkerij failliet

Broese & Peereboom ook 120 jaar uitgever Bredasche Courant

bc1816_466x131
De 227 jaar oude drukkerij Koninklijke Broese & Peereboom, gevestigd aan het Spinveld in Breda Noord, is failliet. De curator bekijkt de mogelijkheid van een doorstart, maar het zicht daarop lijkt even hopeloos als dat op de genezing van de filosoof en dichter J.W. von Goethe, waarover de door deze drukkers uitgegeven Bredasche Courant op 9 december 1830 berichtte:

‘Duitschland. Weimar, den 26 November. Heden is de geheimraad Goethe door eene ernstige bloedstorting gevaarlijk aangetast, en laat weinig hoop op zijn leven over.’
Goethe redde het overigens nog tot maart 1832.

Read the rest of this entry »

Gelazer

De nrc.next opent vandaag met de kop ‘Amerika van zijn troon gelazerd’. Dat vindt opa NRC niet goed, want opa is destijds geleerd dat woorden als lazeren, belazeren etc.zijn afgeleid van de bijbelse melaatse Lazarus, die door de Here uit de dood is opgewekt. Pas in de tweede helft van de vorig eeuw, toen opa zo’n beetje de jaren des verstands had bereikt, zei een deftige politicus met bekakte stem ‘We zijn grotelijks belèzerd’ en toen mocht er qua manier van uitdrukken opeens van alles. Maar met lazeren de krant openen? Toch nog ‘n beetje foei!

Verder op Manieren