Boeven van weleer
Er is ‘n hoop te doen over Jan Pieterszoon Coen, van wie een trots standbeeld het plein De Rode Steen in zijn geboorteplaats Hoorn domineert: in de gouden eeuw gouverneur-generaal van Nederlands Oost-Indië, maar ook zeer bedreven in het bloedig uitschakelen van wie toen inlanders werden genoemd. De weerzin tegen deze tot dusver verdoezelde karaktertrek drijft het Hoornse stadsbestuur er toe, bij wijze van compromis, de tekst op de sokkel van dat standbeeld enigszins te kuisen.
Zo weet ik er nog wel ‘n paar. Ook bepaald geen lieverdje was de aanvoerder van de Watergeuzen in de Tachtigjarige Oorlog, de Limburger Willem II van der Marck, heer van Lumey <- bijgenaamd Het Everzwijn. Hij is vooral bekend als de veroveraar van Den Briel (toen Alva op 1 april 1572 z’n bril verloor), maar is ook verantwoordelijk voor onder meer de moord op 19 monniken uit Gorinchem. Men leze het Geuzenboek van Louis-Paul Boon voor interessante details hierover, die tot dusver niet in de geschiedenisboekjes voorkwamen.
De complete column staat op Manieren
Artikel van Eric van de Beek, initiatiefnemer van het burgerinitiatief tegen het behoud van het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen op de Roode Steen in Hoorn. in de Volkskrant. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/2774480/2011/07/12/Iemand-als-Coen-hoor-je-niet-te-eren.dhtml?utm_medium=twitter&utm_campaign=columnisten&utm_source=twitterfeed